Valentino diena ir barberių ženklas

Valentino dienos proga su Indre ėjome pavakarieniauti į miestą. Norėjome nueiti į „Sues Indian Raja”. Esame ten jau kartą buvę ir visai patiko maistas.

Įeinam į vidų ir surprise surprise, ogi visos vietos rezervuotos. Visus savo ankesnius Valentino dienos vakarus praleisdavau su štangomis, tai nežinojau, kad restoranuose rezervuotis vietas reikia.

Okey, einam toliau. Netoliese yra „Blue Lotus Indian & Thai”. Užeiname į jį – viskas rezervuota. Ką gi, einam toliau ieškoti Indiško maisto. Google randu tokį neperišvaizdžiausiai atrodantį „Namaste India Restaurant”.

Nueinam iki jo, įeinam į vidų – ne taip ir blogai, nuotraukose atrodė paprasčiau. Prieina padavėja: – jūs rezervavote? sakau: – ne… Padavėja: – na jei iki 19:00 valandos spėsit, tai galit sėstis. Okey, man tinka 😉

O bevaikštant per Vilnių, Indrei kilo įdomus klausimas. Kodėl barberinių simbolis yra besisukantis mėlynos, baltos ir raudonos spalvų cilindras. Šitam klausimui atsakymo neturėjau, todėl teko pasigooglinti.

Žodžiu, prieš šimtus metų kirpėjai ne tik kirpo plaukus ir prižiūrėjo barzdas, jie taip pat dirbo dantų gydytojais ir chirurgais, teikdami savo paslaugas skurdesniems žmonėms, kurie negalėjo sau leisti apsilankyti pas gydytoją. Jei tais laikais pradėdavo skaudėti dantį ar užklupdavo kokia nors liga, kirpėjas dažnai buvo vienintelis gydymo variantas. Medicininė priežiūra tuomet buvo gana primityvi, ir net paprastos procedūros buvo rizikingos.

Raudonos ir baltos barzdaskučio cilindro juostelės kilo nuo praktikos, žinomos kaip kraujo nuleidimas. Vienas iš nemalonesnių kirpėjo pareigų buvo paciento kraujo nuleidimas, siekiant jį išgydyti nuo ligos ar infekcijos. Šiuolaikinės medicinos pažangos dėka dabar žinome, kad kraujo nuleidimas greičiausiai nebuvo pati geriausia mintis. Tačiau Viduramžiais šis metodas buvo naudojamas gydant viską – nuo paprasto peršalimo iki mirtinų ligų.

Kruvini tvarsčiai, siejami su kraujo nuleidimu, įkvėpė raudonas ir baltas juostas, o pats barzdaskučio cilindras įkūnija instrumentą, už kurio žmonės griebdavosi procedūros metu, kad paskatintų kraujotaką.

Kirpėjai barzdaskučių cilindrus statydavo už savo kirpyklos ribų, taip pranešdami klienams, jog jų įstaigos durys atidarytos ir jie dirba. Daugelis šiuolaikinių barzdaskučių cilindrų turi mėlyną juostelę, kurią kai kurie istoriniai šaltiniai įvardija kaip duoklę Amerikos vėliavos spalvoms.

Europoje mėlyna juostelė skirta atskirti kirpėjus nuo gydytojų, nes šios dvi profesijos palaipsniui ėmė tolti viena nuo kitos. Vyrų šukuosenų stilius nuo Viduramžių gerokai pasikeitė, tačiau barzdaskučio cilindras išlieka ikoniniu šio amato simboliu.

2 komentarai apie “Valentino diena ir barberių ženklas”

Parašykite komentarą