Pirmoji akcija

Mantas jau seniai bandė mane įkalbėti nusipirkti akcijų. Siuntė savo akcijų portfelio screenshotus, pasakojo, kaip ten viskas fainai ir t.t. Aš ilgai tam priešinausi, na, bet pagaliau įkalbėjo.

Iki šiol labai vengiau šito reikalo. Vengiau, nes visada maniau, kad čia labai sudėtingas dalykas – reikia gilintis į įmonių finansinius rodiklius (kurių aš nesuprantu) ir t.t., taip pat baiminausi įvairiausių mokesčių, apie kuriuos nieko nežinojau (akcijų laikymo, pirkimo…). Įsivaizdavau, kad perkant daug akcijų vienu metu, tie mokesčiai nebaisūs, bet kai aš linkęs pirkti po mažai, tai man gal ir visai neapsimokėtų.

Bet štai, nuo vasario pirmosios, Swed panaikino visus pirkimo mokesčius perkant Baltijos rinkos įmonių akcijas, o turint portfelį iki 30 000 eurų, ir laikymo mokesčių nėra. Taip pat prie pirmosios mano akcijos nusipirkimo prisidėjo ir tai, kad nuo šių metų pradžios prenumeruoju žurnalą „Investuok”. Ten profesionalūs investuotojai dalinasi savo įžvalgomis, ir pasakoja kaip jiems sekasi su savo akcijų portfeliais. Na, ir dar šiokią tokią įtaką padarė „Išmok investuoti lėtai ir protingai” tinklaraštis.

Šiuo metu, dėl koronaviruso įtakos, akcijų kainos čiuožia žemyn, tai pirkti jas visai tinkamas momentas.

Kokias akcijas pirkti

Yra žmonių kurie mėgsta spekuliuoti akcijų kursu – pirkti pingančias ir parduoti pabrangusias. Kiti mėgsta tiesiog stabiliai, kas mėnesį investuoti tam tikrą sumą ir tikisi pelno per ilgąjį laikotarpį.

Aš save priskirčiau prie antros kategorijos – ketinu investuoti po truputį ir auginti savo portfelį porą dešimtmečių. Todėl mano planas – pirkti dividendines akcijas ir už dividendus toliau pirkti akcijas, taip pasinaudojant sudėtinių palūkanų efektu.

Kurių įmonių akcijas pirkti – sudėtingas klausimas. Pradžiai pasirinkau keltą tokių žinomų kaip Telia, Šiaulių bankas ir Apranga.

Pasiskaičius profų nuomonių – visos jos skirtingos. Kai koks vienas randa 100 argumentų, kad kokios nors įmonės akcijas verta pirkti, kitas jį sukritikuoja su 100 argumentų, kad tų akcijų pirkti neverta. Bet visi sutaria dėl vieno – reikia investuoti į tą sritį, kurią pats supranti.

Savo ruožtu per Revolut dar nusipirkau Fitbit akcijų. Tą padariau, nes Fitbit smart laikrodžiais domiuosi jau seniai. Spalio-lapkričio mėnesį Fitbit nusipirko Googlas ir jų akcijos tuo metu pabrango dvigubai. Todėl kai Fitbit išleis naują laikrodį su Google logotipu, manau, akcijų vertė gali vėl kilti.

Kaip investuosiu toliau

Taigi dabar savo investicijas ketinu dėlioti taip:

  • Į Paskolų klubą daugiau pinigų nepervedinėsiu, tiesiog viskas kas ten yra paliksiu virti toliau. O 50 eurų, kuriuos ten pervesdavau skirsiu akcijoms.
  • Ką esu įmetęs į Debitum, taip pat laikysiu toliau, gal kartas nuo karto įmesiu dar, bet retai.
  • Visus grįžtančius pinigus iš Savy siųsiu į Revolutą ir pirksiu JAV rinkos akcijas.
  • Į III pakopos pensijų fondą investuosiu toliau, nes kaip bebūtų, bet 20% GPM lengvata tikrai gera paskata.

Akcijų kainas galima stebėti https://nasdaqbaltic.com/ tinklalapyje. Aš dar naudoju https://finance.yahoo.com/ ten galima susivesti savo akcijų kiekius ir patogiau viską matyti.

2 komentarai apie “Pirmoji akcija”

Parašykite komentarą