Google Home Mini – pokalbis su namais

Prieš kurį laiką susižavėjau išmaniųjų namų sistemomis, prisipirkau įvairių Xiaomi įrenginių, nes jie tuo metu buvo pigiausias ir geriausias pasirinkimas, dabar nutariau pakeisti sistemą ir tapti išmanesniu.

Šioje srityje Xiaomi progresas šiek tiek pristojo. Naujų įrenginių namams atsiranda, tačiau jie nėra per daug žavintys, o ir patogumo europiečiams nedaugėja – Xiaoi asistentė anglų kalbos neišmoksta, o apie planus, kad kada nors tas bus, patikimos info neradau.

Savo ruožtu Google, šioje srityje, nestovi vietoje. Lietuvių kalba diktuojamus tekstus rašyti išmoko jau senokai. Ir tas veikia iš ties gerai. Dažnai naudojuosi šia funkcija MIBOX’e, kai youtube ieškau kokių nors klipų ar pan. ir kalbos atpažinimo tikslumas išties neblogas.

Google asistentas komandų Lietuvių kalba, deja, nesupranta, bet palaikomų kalbų sąrašas auga, todėl nusprendžiau įsigyti būtent Google vystomą išmanųjį asistentą – Google Home Mini.

Google Home Mini

Google Home Mini – tai nedidelė garso kolonėlė su įdiegta dirbtinio intelekto funkcija. Iš esmės ji negali būti naudojama kaip nešiojama garso kolonėlė, nes neturi integruotos baterijos, nebent reikėtų pajungti kokį nors powerbanką. Na, bet ne tam ji ir skirta.

Kolonėlės veikimui reikalinga į telefoną parsisiųsti Google Home appsą. Appso pagalba kolonėlė prisijungs prie namų interneto ir tik tada su ja bus galima kalbėtis. Ji turi tris paslėptus mygtukus: du iš šonų – garso didinimui ir mažinimui, bei vieną apatinėje, guminėje dalyje – jis skirtas nuresetint nustatymus.

Visas Google Home privalumas tame, kad ši ekosistema palaiko ne vieno, tam tikro gamintojo, įrenginius – iš ties, yra dešimtys gamintojų, kurių išmanius įrenginius galima valdyti balsu su Google Home Mini kolonėle.

Iš mano jau turimų prietaisų palaikomas yra tik Mi Box. Internetuose skaičiau, kad ankščiau buvo palaikomos ir Yeelight išmaniosios lemputės, tačiau dabar kyla problemų su jų valdymu.

Kaip aš naudoju Google Home Mini

Grįžus į namus visai smagu iš karto išgirsti muziką. Tai dabar nereikia jungti kompo, ar kažko, užtenka ištarti „Hey, Google, play music” ir per pačią Home Mini kolonėlę pradeda groti grojaraštis iš Spotify. Jeigu, ištari „Hey Google, play music on TV”, tuomet Spotify įsijungia per Mi Box priedelį ir garsas sklinda jau per televizoriaus kolonėles. Klausydamas gali paprašyti, kad padidintų ar pamažintų garsą, įjungtų kitą dainą ir t.t. Muzikai Spotify yra defaultinė programa, jei prašydamas įjungti muziką pasakysi, kad nori jos klausyti per Youtube, tai ten playlistas ir bus surastas, bei paleistas. Labai stebina tai, kad praktiškai nėra uždelsimo tarp komandos ir jos vykdymo. Komanda pradedama vykdyti praktiškai iškarto, kai tik ją ištari.

Kadangi gamintojų gaminančių įranginius Google ekosistemai daug, tai jie visai nebrangūs. Pvz. išmaniosios, šviesos spalvą keičiančios lemputės kainuoja apie 12 eurų (kai analogiškos Xiaomi Yeelight lemputės apie 17), IR spindulių stotelė (skirta nukopijuoti ir atkartoti nuotolinio valdymo pultelių IR spindulius) taip pat ~10 eurų. Tai pradžiai šiuos įrenginius ir nusipirkau. Nes iš esmės daugiau nieko kaip ir nereikia – galėsiu valdyti namų apšvietimą, dulkių siurblį robotą ir televizorių su kolonėlėmis.

Be namų valdymo dar visai smagu Google paprašyti, kad nustatytų žadintuvą arba, kad į kalendorių įtrauktų kokį nors priminimą. Tiesa, telefone naudoju, Samsung žadintuvo appsą, todėl telefone žadintuvas nepradėjo skambėti, skambėjo tiesiai kolonėlėje. Tačiau priminimą Google Calendar sukūrė, telefone jis atsirado. Tik dar nepavyko surasti kaip teisingai jam viską paaiškinti, nes priminimą nustato teisingu laiku, tačiau pavadinimą įrašo belekokį. Reiks dar pasiaiškinti kokia frazę naudoti, kad ir priminimo pavadinimas būtų toks koks turi būti.

Dar smagu užduoti įvairius kvailus klausimus, pvz paklausiau „ką sako lapė” ir Google asistentė atsakė:

Tai va, smagus visai dalykėlis. Tikiuosi, kad už metų ar kitų, ir Lietuviškai bus galima pasikalbėti. O kol kas čia visai geras būdas pasipraktikuoti anglų kalbą, nes kai nesu pratęs angliškai kalbėti, tai čia tenka pagalvoti kaip vieną ar kitą frazę pasakyti.

Dabar reikės kažkaip gražiai namuose suderinti šias dvi Xiaomi ir Google ekosistemas. Kai kurių Xiaomi įrenginių teks visgi teks atsisakyti.

4 komentarai apie “Google Home Mini – pokalbis su namais”

  1. Galima ir dabar Google home valdyti Yeelight lemputes, Xiaomi Wi-Fi kištukus. Bent pas mane veikia viskas, kas naudoja wi-fi 😀 Tik pvz jei gerai pamenu ant Yeelight lempučių reikėjo įjungti developer mode. Tik visa tai bandžiau be google fizinio įrenginio, tiesiog google home telefone 🙂

    Atsakyti
    • Hmmm… Apie dveloper mode negirdėjau. Tikrinai ar veikia neseniai? 🙂 nes visiems ankščiau veikė ir paskui vienu metu nustojo veikti. Na, ta prasme Google Home appsas jas mato, bet komandų jos nevykdo. Kištuką ir pas mane randa, bet daugiau nieko. Pvz turiu Xiaomi-Philips lemputes, jos irgi su Wi-Fi, bet jų nemato.

      Atsakyti
      • Veikia, ką tik iš darbo išjungiau įjungiau/išjungiau Yeelight lemputę namie su Google home 🙂

        Atsakyti
  2. Lietuviai atsilikę su kalbos varikliais ir vertimais. Latviai pažengę daug daugiau. Latvių kalba ir vertėjuose turistams yra, o Lietuvos beveik niekur. Googlas jau 2015 metais suprato lietuviškai, o nieko nėra išleista namų valdymui, tik paieška chrome naršyklėje, per 5 metus nepasistūmėjo nei žingsnio.

    Atsakyti

Parašykite komentarą