Ar verta investuoti ir kokios grąžos galima tikėtis

Manau, daugelis žmonių nepradeda investuoti, nes tiesiog nesusimąsto, kokią sumą jie gali sukaupti; nesupranta kas yra sudėtinės palūkanos, ir nežino koks tai stiprus įrankis siekiant finansinės laisvės.

Bet apie viską nuo pradžių. Palūkanos būna dviejų rūšių – paprastos arba sudėtinės. Čia, šiaip nežinau kurios klasės, bet mokyklinis matematikos kursas. Tikrai apie tai mokykloje pasakojo, bet pakartosiu, nes žinau, kad dauguma baigę mokyklą intensyviai stengėsi pamiršti viską ką ten 12 metų mokytojai vertė išmokti.

Apie palūkanas

Paprastos palūkanos, kai mokamas tam tikras procentas nuo investuotos sumos. Ir tas procentas nesikeičia, visada skaičiuojamas nuo tos pačios sumos. Geriau nei pinigus laikyti kojinėje, bet realiai gali būti geriau.

Sudėtinės palūkanos – tai palūkanos, kurios skaičiuojamos ne tik nuo pagrindinės sumos, bet ir nuo prieš tai uždirbtų palūkanų. Paprastai sakant, sudėtinės palūkanos įtraukia ir palūkanų palūkanas.

Mano patirtis

Iš pirmo žvilgsnio, tai neatrodo reikšmingas dalykas, tačiau ilguoju periodu (20-30 metų) jos duoda labai didelį svorį. Galiu pateikti pavyzdį apie savo P2P portfelį. Savy.lt esu sukaupęs 578,42€, Paskolų klube – 949,93€ (viso 1 528,35€), aktyviai investuoju beveik 2 metus. PK vidutinės metinės palūkanos – 15,48%, Savy – 18,95%, viso portfelio 16,79%

Su Excel programa pasidėliojau prognozę, kiek galima tikėtis palūkanų ir kada jau būtų galima pradėti nebedirbti, jei kas mėnesį į portfelį įmesčiau papildomus 50 eurų, išlaikyčiau 16,79% palūkanų normą, o visas palūkanas reinvestuočiau, taip pasinaudodamas sudėtinių palūkanų efektu.

Taigi po 2 metų vidutiniškai per mėnesį turėčiau uždirbti 18,20€. Realiai šią sumą jau viršijau:

Tačiau, suskaičiavus antrųjų investavimo metų rezultatus, vidutiniškai per mėnesį palūkanų gavau 15,87€. Kodėl ne 18,20€? su skolomis taip jau yra, kad ne visi skolininkai laiku sumoka įmokas, o dalis ir apskritai nemoka. Yra tokių, kurie pasiėmę paskolą neatliko nei vienos įmokos jau metai ar daugiau. Visa laimė, kad tokių yra nedaug – apie 5-6%.

Kaip ten bebūtų, žiūrint į prognozę, po 20 metų, per mėnesį turėčiau jau uždirbinėti apie 1060€ palūkanų, po 25 – 2370€ , po 30 – 5211€. Žinoma, einant metams, per mėnesį įnešamas sumas didinsiu, taip pat teks mokėti GPM’ą. Tačiau, žiūrint į prognozę, senatvėje laukia sotus gyvenimas, o ir į pačią pensiją išeiti būtų galima ankščiau.

Taigi akivaizdu, kad investuoti būtina, ir kuo ankščiau tą pradėsi daryti, tuo didesnę sumą pavyks sukaupti. Pagal šią mano prognozę, per mėnesį palūkanų gaunant apie 5211€, portfelio suma bus išaugusi iki 435 040,23€. Skamba įspūdingai, ar ne? turint omeny, kad per mėnesį tam skiriama tik 50€. Jeigu norite paprognozuoti su kitokiomis sumomis ir palūkanomis, tai excel failą įkėliau čia.

O kaip su P2P investavimu? Skaičiuose viskas atrodo gražiai, bet ar realu tikėtis tokios palūkanų sumos?

Teoriškai – taip, praktiškai – nebūtinai. Jeigu investuosiu tik į Paskolų klubą, o jis nepraplės skolininkų gretų verslo klientais arba užsienio šalimis, nemanau, kad pavyks išlaikyti tokias aukštas palūkanas, nes investuoju ne aš vienas, o remiantis prognoze, kad gyventojų Lietuvoje mažės, skolų irgi, tikėtina, bus mažiau. Taigi tam tikru momentu gali tekti investicijas nukreipt į kitas sritis.

Parašykite komentarą