Ką reikia žinoti apie 3D spausdintuvų medžiagas

Spausdinimo siūlas, spausdinimo gija, 3D spausdintuvo medžiaga, filamentas… daug pavadinimų šitam dalykui, bet dar daugiau yra jo rūšių. Kuo jos skiriasi, bei kada kokią naudoti dabar ir papasakosiu.

PLA

Polilaktinė rūgštis (Polylactic Acid) namų 3D spausdinimo srityje yra pati populiariausia spausdinimo medžiaga dėl keleto priežasčių.

Pirmiausia, PLA turi mažą spasudinimo temperatūrą, todėl su ja lengva spausdinti. Kitas privalumas – naudojant PLA spausdinimo metu nebūna blogo kvapo. O taip pat ji yra biologiškai suyranti medžiaga.

Palyginti su kitų tipų 3D spausdintuvų siūlais, PLA yra trapus, todėl jo nereikėtų naudoti spausdinant daiktus, kurie gali būti sulenkti, susukti arba kurie gali nukristi, pvz, telefonų dėklai, įrankių rankenos ir pan.

Taip pat reikėtų nenaudoti spausdinant daiktus, kurie turi išlaikyti aukštesnę temperatūrą, nes PLA linkusi deformuotis prie maždaug 60° C ar aukštesnės temperatūros.

ABS

Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) yra antra pagal populiariumą 3D spausdinimo medžiaga po PLA. Bet tas faktas, kad tai antra dažniausiai naudojama medžiaga, tikrai nereiškia, kad ji blogesnė. Atsižvelgiant į medžiagos savybes, ABS iš tikrųjų yra šiek tiek pranašesnė už PLA. Dėl savo tvirtumo ABS yra dažnai sutinkamas namų ūkyje. Pvz iš ABS yra gaminami dviračių šalmai, LEGO kaladėlės ir pan.

Produktai, pagaminti iš ABS, pasižymi dideliu ilgaamžiškumu ir geba atlaikyti aukštą temperatūrą, tačiau spausdinant 3D spausdintuvu reikia atkreipti dėmesį į aukštos kaitinimo siūlės temperatūrą, tendenciją deformuotis aušinimo metu ir intensyvius garus. Būtina spausdinant pakaitinti spausdinimo pagrindą ir spausdinti gerai vėdinamoje patalpoje.

ABS gali būti naudojamas spausdinant daiktus, kurie dažnai nukrenta, yra kaitinami ar pan. Pavyzdžiui, tinka spausdinti aukštos kokybės žaislams, įrankių rankenoms, automobilių apdailos komponentams…

PETG (PET, PETT)

Polietileno tereftalatas (PET) yra dažniausiai naudojamas plastikas pasaulyje. Geriausiai žinomas kaip polimeras, kuris naudojamas vandens limonado ar vandens butelius gaminant, taip pat randamas drabužių pluoštuose ar maisto indeliuose. Nors paprastas PET retai naudojamas 3D spausdinimui, jo PETG variantas yra gan populiarus.

„G“ PETG reiškia „glikolio modifikuotą“, tai – skaidresnis, mažiau trapus ir, svarbiausia, lengvesnis naudoti, nei jo pagrindinė forma. Dėl šių priežasčių PETG laikomas tarpiniu variantu tarp ABS ir PLA. Jis yra lankstesnis ir patvaresnis už PLA, bet lengviau spausdinamas nei ABS.

Naudojant PETG, reikėtų turėtų omenyje, kad jis yra higroskopinis, tai reiškia, kad sugeria drėgmę iš oro. Kadangi tai daro neigiamą poveikį spausdinimui, 3D spausdintuvo giją reikėtų laikykite vėsioje, sausoje vietoje.

Kitas PET variantas yra polietileno koTrimetileno tereftalatas (PETT). Šiek tiek standesnis nei PETG, jis yra populiarus dėl savo skaidrumo.

Nailonas

Nailonas taip pat labai populiari spausdinimo medžiaga. Jis yra lankstus, kietas ir tvirtas.

Kitas unikalus šios 3D spausdinimo medžiagos bruožas yra tas, kad jį galima nudažyti prieš spausdinimo procesą arba jau atspausdintą figūrą. Nailono trūkumas – jis kaip ir PETG, sugeria drėgmę, todėl jį reikia laikyti vėsioje, sausoje vietoje.

Apskritai egzistuoja daug nailono klasių, tačiau tarp dažniausiai naudojamų 3D spausdinimui yra 618 ir 645.

Nailoną galima naudoti kuriant įrankius, funkcinius prototipus ar mechanines dalis (pvz., Vyrius, sagtis ar krumpliaračius).

TPE, TPU, TPC (lankstūs)

Kaip rodo pavadinimas, termoplastiniai elastomerai (TPE) iš esmės yra plastikai su gumos tipo savybėmis, todėl jie yra labai lankstūs ir patvarūs. Tokiu būdu TPE dažniausiai randama automobilių detalėse, buitiniuose prietaisuose ir medicinos reikmenyse.

TPE yra plati kopolimerų (ir polimerų mišinių) klasė. Minkšti ir elastingi šios medžiagos gaminiai gali atlaikyti spaudimus, kurių negali atlaikyti nei ABS, nei PLA. Kita vertus, spausdinimas ne visada yra paprastas, nes TPE gali būti sunku išspausti pro spausdinimo galvutę.

Termoplastinis poliuretanas (TPU) yra TPE rūšis, ir taip pat yra plačiai naudojamas. Palyginti su TPE, TPU yra šiek tiek kietesnis, todėl juo lengviau spausdinti. Taip pat jis šiek tiek patvaresnis ir gali geriau išlaikyti savo elastingumą šaltyje.

Termoplastinis kopoliesteris (TPC), nors ir ne taip dažnai naudojamas kaip TPU tačiau yra atsparesnis cheminiam ir UV poveikiui, bei karščiui (iki 150 ° C).

Jei atspausdintas gaminys turės būti lankstomas arba spaudžiamas, tai
TPE arba TPU yra tinkamiausias pasirinkimas. Pavyzdžiui, šiomis medžiagomis gali būti spausdinami žaislai, telefono dėklai arba įvairūs aksesuarai (pvz., Apyrankės). TPC taip pat gali būti naudojamas spausdinant šiuos daiktus, bet jis ypatingai gerai tinka daiktams, kurie bus naudojami lauke.

PC (polikarbonatas)

Polikarbonatas yra pati tvirčiausias spausdinimo medžiaga. Jis yra itin patvarus ir atsparus fiziniam smūgiui bei karščiui, galintis atlaikyti iki 110° C temperatūrą. Taip pat jis yra skaidrus, todėl naudojamas gaminti nardymo kaukes, šūviams atsparų stiklą ir pan.

Dėl panašios naudojimo paskirties, PC nereikėtų maišyti su akrilu ar plexi stiklu, kurie yra ne tokie atsparūs ir skyla juos spaudžiant. Taip pat ši spausdinimo medžiaga sugeria drėgmę iš oro.

Dėl savo fizinių savybių PC yra ideali spausdinimo medžiaga, dalims, kurios turi išlaikyti tvirtą formą aukštoje temperatūroje.

Mediena

Mediena – viena iš egzotiškiausių spausdinimo medžiagų. Žinoma, tai nėra tikras medis, tai tiesiog PLA sujungtas su medžio pluoštu.

Šiuo metu rinkoje yra daug medienos PLA mišinių. Tai pvz., pušies, beržo, kedro, juodmedžio ir gluosnio, ar net tokių kaip Bambuko, vyšnių, kokoso, kamščio ir alyvuogių mišinių.

Spausdinant reikėtų atkreipti dėmesį į spausdinimo galvutės temperatūrą, nes per daug įkaitinta galvutė gali sukurti beveik sudegintą ar šiaip tamsesnę išvaizdą. Kita vertus, tokia atspausdinto daikto išvaizda gal net bus geresnė! Na, čia galima paeksperimentuoti.

Mediena dažniausia naudojama, kai svarbi daikto išvaizda, bet ne patvarumas. Tai gali būti namų dekoravimo daiktai, tokie kaip vazelės, lėkštutės ar pan.

Metalas

Metalas, kaip ir medis, nėra tikras metalas, tai yra PLA arba ABS ir metalo mišinys. Tačiau išvaizda ir svoriu šis mišinys beveik nesiskiria nuo tikro metalo.

Bronza, žalvaris, varis, aliuminis ir nerūdijantis plienas yra tik keletas iš 3D spausdintuvams skirtos spausdinimo medžiagos.

Kadangi metalo dalelės yra šiek tiek abrazyvinės, dažnai spausdinant metalu, gali tekti dažniau keisti spausdinimo galvutę, nes ji greičiau nusidėvės.

Dažniausiai pasitaikantys 3D spausdintuvų medžiagos mišiniai yra maždaug 50% metalo milteliai ir 50% PLA arba ABS, bet taip pat yra mišinių, kuriuose yra iki 85% metalo.

Metalas gali būti naudojamas spausdinti įvairias figūrėles, modelius, žaislus, žetonus, ar apdailos komponentus namams. Norint geresnio rezultato atspausdintą gaminį galima poliruoti ar kitaip papildomai apdirbti.

Kitos

Na, ir dar yra dešimtis kitų spausdinimo medžiagų: El. laidinikai, molis/keramika, šviečiantis tamsoje, magnetiniai, anglies pluošto, HIPS, PVA, Vaškas, ASA, PP, Acetal (POM), PMMA (akrilas), FPE… Jei per savo 3D spausdintojo praktiką prie tokių prieisiu, tai papasakosiu ir apie jas, o kol kas spausdinsiu populiariausiais spausdinimo siūlais.

Parašykite komentarą