CREALITY Ender-3 nebrangus ir kokybiškas 3D spausdintuvas

Spėju daug kam atrodo, kad turėti 3D spausdintuvą namuose yra baisiai didelė prabanga. Daug kas mano, kad 3D spausdintuvai kainuoja tūkstančius eurų ir juos turi tik įvairių detalių gamyba užsiimančios įmonės. Tai, žinokit, kad toks manymas yra visiškai neteisingas, nes puikiai spausdinantį spausdintuvą galima įsigyti ir už mažiau nei 200 eurų. Už savąjį sumokėjau netgi mažiau nei 180 eurų.

Dar, atrodo, prieš keletą metų 3D spausdintuvas ir man atrodė kažkoks „kosminis” pirkinys, o dabar jis jau stovi mano namuose.

Specifikacijos

  • Spausdinimo plotas:  22 x 22 x 25 cm
  • Spausdintuvo dydis 44 x 41 x 46,5 cm
  • Naudojami filamentai : 1.75 mm PLA, TPU, ABS
  • Sluoksnio storis 0.1 – 0.4 mm
  • Spausdinimo galvutės spindulys: 0.4 mm
  • Tikslumas: ±0.1 mm
  • Palaikomi failų formatai: STL, OBJ, G-Code

Spausdintuvo surinkimas

Ender 3 spausdintuvas pas mane atkeliavo iš Vokietijos, tai užsakius, ilgai jo laukti nereikėjo. Prieš perkant labiausiai neramino mintis – ar lengva jį bus pačiam susirinkti. Paprastai 3D spausdintuvas atsiunčiamas dalimis ir pačiam tenka jį surinkti ir suderinti.

Galiu pasakyti, kad CREALITY Ender-3 kūrę inžinieriai ir darbuotojai, kurie rūpinosi jo komplektacija, pasistengė kaip reikiant. Jei reikėtų skirti jiems įvertinimus – duočiau 10 su pliusu. Ender-3 spausdintuvą surinkti buvo itin lengva. Kai kurias detales buvo galima pritaisyti vos ne intuityviai. Manau, kokią spintą iš IKEA būčiau rinkęs, tikrai, ilgiau.

Spausdintuvo dėžėje kartu buvo ir įrankiai jam surinkti. Bei įrankiai, kurie reikalingi eksploatuojant spausdintuvą. Pvz žirklės filamentui karpyti, adata… Visi spausdintuvo varžtai ir varžteliai sudėti į atskirus maišelius pagal tipą. Varžtų įdėta daugiau negu reikia – bent po vieną atsarginį. Dėžėje taip pat buvo ir 8GB microSD kortelė su kortelių skaitytuvu ir įrašytu video failu su info kaip reikia spausdintuvą surinkti. Todėl sekant žingsnį po žingsnio spausdintuvą surinkau gal per porą valandų.

Spausdinimas

Prieš pradedant spausdinti reikia sulyginti spausdinimo lentelės aukštį. Tą padaryti taip pat nėra labai sunku. Vienas pažįstamas tam tikslui buvo rekomendavęs nusipirkti mikrometrą, bet aš susireguliavau taip kaip daro žmonės youtube filmukuose – su popieriaus skiaute. T.y. pirmiausia spausdintuve nustatai, kad jis susirastų savo „Home point”, kas yra dešinys priekinis lentelės kraštas ir tuomet reguliuoji lentelės aukštį, kad tarp jos ir spausdinimo galvutės tarpas nebūtų storesnis, nei popieriaus lapas. Na, popieriaus lapas turi praslysti, bet galima sakyti liesti spausdinimo galvutę. Tokiu būdu atstumą reikia sureguliuoti visuose keturiuose lentelės kraštuose. O tą atlikus jau galima ką nors ir spausdinti.

Aš pirmąjam spausdinimui pasirinkau „Test dog” figurėlę, kurios brėžiniai buvo įrašyti į microSD kortelę su instrukcijomis. Prieš pradedant spausdinti spausdinimo galvutė įkaista iki 200 laipsnių, o lentelė iki 50 laipsnių.

Spausdinimas trunka gan ilgai. Jokių spausdinimo parametrų nekeičiau, gal įmanoma kažkiek paspartinti procesą. Bet kitą vertus greitis tokiuose dalykuose bloginą kokybę, tai gal gerai ir taip.

Rezultatas

Turėjo gautis šuniukas, tačiau filamento neužteko, tai gavosi koks trečdalis šuniuko. Bet spausdinimo kokybė tikrai gera sluoksniai gan ploni ir iš toliau žiūrint jų net nesimato.

Atspausdinus susidūriau su problema nuimant šunį nuo spausdinimo lentelės. Nors ir spausdinau ant stiklo, bet prilipęs jis buvo labai tvirtai ir vos atlupau. Belupant net per vieną sluoksnį šuo įskilo. Spausdinant mažas, plonas detales, visai rimtas iššūkis turėtų būti mėginant jas nuimti. Kažkur internete skaičiau, kad ant kepimo popieriaus galima spausdinti. Reiks išbandyt, kai gausiu naują pakuotę filamento.

Parašykite komentarą