Onbo – dar vienas būdas tobulėti

Asmeninis tobulėjimas šiuo gyvenimo tarpsniu pas mane ant bangos. Ir tai mane dabar taip veža (nors jei ant bangos, tai gal plukdo), kad net gailėtis pradėjau, jog ankščiau tuo nesidomėjau ir daug laiko tiesiog iššvaisčiau veltui. Bet kitą vertus geriau vėliau nei niekada.

Prieš kurį laiką su manimi susisiekė internetinėje erdvėje gerai žinomas Danielius Goriunovas (a.k.a Debesyla), ir pasiūlė išbandyti asmeniniam tobulėjimui skirtą platformą onbo.lt. Aš, žinoma, atsisakyti negalėjau. O jeigu norite šią platformą išbandyti ir jūs, tai registruodamiesi sutaupykite 20% nurodydami nuolaidos kodą KSILT. Dėkoti nereikia. 

Užsiregistravus pirmiausia reikia atlikti skambiai pavadintą „Didįjį testą”. Na, čia toks asmenybės testas, paprastai sakant. Šiaip testų aš labai nemėgstu spręsti, ir jei koks studentas, rašydamas savo baigiamąjį darbą, atsiunčia man klausimyną, tai dažniausiai aš tą žinutę praignoruoju. Bet šis didysis testas, nėra toks jau ir didelis, klausimai gan paprasti ir aiškūs, atsakyti į juos galima per keletą minučių. O rezultatai mano tokie:

Žodžiu, su laiko planavimu turiu problemų. Nors visada visiems ir pasakoju, kad aš ji moku planuoti, bet nefiga aš jo neplanuoju. Darbe tiesiog atlikinėju savo užduotis, prioriteto tvarka ir tiek, jokio dienos plano, paprastai, neturiu susidaręs.

Sekantys asmeninio tobulėjimo Onbo sistemoje žingsniai yra „susitikimai”. Jų yra 30 ir jie suskirstyti į 4 lygius. Pirmajame įvyko toks kaip spyris į užpakalį tiems, kurie galbūt dar tik svarsto apie pokyčius savo gyvenime. Sakoma, kad norint pasiekti savo užsibrėžtus tikslus, reikia juos nusistatyti labai konkrečius, netinka „Tapsiu turtingu”, bet tinka „2019 metų birželio pirmą dieną, būsiu sukaupęs 500 000 eurų sumą”. O žmonėms, kurie asmeniniu tobulėjimu apskritai nėra domėjesi, susiformuluoti tikslus yra labai sunku. Nes lyg ir žinai ko nori, bet nežinai ko tiksliai – jautiesi tarsi norėdamas „kažko skanaus”. Tai pirmajame susitikime yra pateiktas sąrašiukas tikslų, iš kurių gali išsirinkti ir sau keletą. Galų gale, jei ir neišsirinksi, tai paskaičius jau esamus, vieną kitą galėsi modifikuoti ir prisitaikyti sau.

Turint tikslą, svarbu, kad apie tai žinotų ir kiti. Todėl jį reikėtų viešai paskelbti komentare po tikslų sąrašu ir tarsi įsipareigoti kitiems, kad tikslą pasieksi, nes niekas nenori būti lūzeriu, kuris nepasiekia tikslų. Nemažai tikslų žmonės ten yra paskelbę, paskelbiau ir aš. Todėl jei norite sužinoti mano tikslą, kurį ketinu pasiekti, teks ir jums šį 30 dienų iššūkį pradėti.

Šių išskaidytų mokymų idėja tokia, kad nereikia į savo galvą stengtis informacijos sugrūsti iš karto daug. Daug efektyviau ją dėtis po truputį, todėl ir šie mokymai išskaidyti į 30 dalių, kad galėtum lengvai kas dieną pasiimti po truputį ir įsisavinti.

Dar labai patiko viena mintis: Laimė nėra sėkmės rezultatas, tai sėkmė yra laimės rezultatas. Žodžiu, sekasi tik laimingiems, tai pirmiausia reikia tokiais ir tapti.

Taigi kiekvieno Onbo susitikimo metu gauni užduočių ir testų, atlikęs dienos testus, gauni įvertinimus ir patarimus, ką daryti, kad rezultatai gerėtų. Ir kaip ten bebūtų, bet tie testai atskleidė keletą mano problemų, apie kurias visai nebuvai susimąstęs.

Paskutiniu metu mano savijauta buvo tokia, lyg galvoje būtų minčių mišrainė – atrodo, nori daug visko padaryti, daug visko aprėpti. Susidėjo viskas: „7 savaičių iššūkio” metu gautos žinos ir bandymas su jomis kažką padaryti + Knygos + Samdomas darbas + bloginimas + sportas+ seminarai… Viską galvoje vienu metu bandai suvirškinti, ir kai visko daug, tai galima sakyti užspringsti ir nesigauna nieko. Vienas iš dienos testų, tą kaip tik ir parodė:

Ir iš tiesų, susimąsčiau, kad gal kažko reikia atsisakyti? tik bėda, kad viskas ką veikiu, man atrodo labai svarbu ir atsisakyti nesinori. Kiti keli testai atskleidė dar daugiau mano bėdų: nemoku susikaupti, nemoku planuoti, esu išsiblaškęs…

Atlikinėdamas testus, ne kiekvieną dieną apsidžiaugdavau pamatęs įvertinimą. Dažniausiai jis būdavo arba ~65% ar netoli 100%, taigi kai kuriose srityse su manimi viskas tvarkoje, tačiau yra daug ir tobulintinų vietų. Todėl kai kuriuos susitikimus teks pakartoti. Beje mokymasis Onbo platformoje vyksta testų atlikinėjimo būdu, t.y. rinktis atsakymus reikia ne tuos kur aprašytas tavo elgesys, o tuos, kaip turėtų elgtis sėkmingas žmogus. Tokiu būdu supranti, kad tavo elgesys nėra teisingas ir gauni ant lėkštutės padėtą teisingą variantą.

Taigi mėnesis su trupučiu (nes nepavyko kasdien prisijungti), praleistu su Onbo, buvo man naudingas, nes išsiryškinau savo problemas, apie kurias ankščiau nepagalvodavau, supratau ką daryti, kad jų nebeliktų. Žinoma, vaikščioti į gyvus seminarus įdomiau, bet jei negalite jiems skirti pakankamai laiko, tai Onbo jums vistiek tiks, nes čia pakanka skirti iki 30 min. per dieną.

4 komentarai apie “Onbo – dar vienas būdas tobulėti”

  1. O labai įdomu. Tą Onbo paskutiniu metu dažnai girdžiu. Dar įdomiau, kad Debesylą girdžiu dar dažniau. Oi, jaučia širdis, kad greit su juo susipažinsiu. Bet bus kaip bus. Ai. Klausimas. 30 dienų. T.y. supratau, kad galima ne kasdien, na, pvz. kokią dieną negali, tai tęsi tiesiog toliau. Fain. Aš kažkodėl pagalvojau, kad kaip realiame seminare – neatėjai ir viskas, ate. Na. Džiugu, turėti pažįstamą bendramintį.

    Atsakyti
    • Taip, galima nebūtinai kasdien ten lankytis, galima ir praleist dieną kitą, ar senus susitikimus pakartot. Tik ten kažkaip buvo pasakyta pradžioje, kad jei reguliariai kasdien tuos susitikimus atlikinėsi, tai gausi nuolaidą ar kažką realiam susitikimui su Debesyla, ar ten kažkas tokio. Na, tiksliai nepamenu, bet kažkoks bonusas užtai bus 🙂

      Atsakyti
      • Aha, tik susitikimą ne tik su manimi, bet ir Alex Monaco bei Inga Stasiulionyte. Arba jei neišeina susitikti – tada mažų mažiausiai 1 val trukmės skambutį per Skype. Kas savaitę apdovanojame bent po vieną labiausiai užsispyrusį dalyvį! 😉

        Atsakyti
        • Ai, aš turėjau galvoje susipažinimą ne tik per Onbo, o dar arčiau 🙂 Bet dabar pas mane gyvenime toks permainų etapas, kad veiklos tiek turiu, kad per kraštus liejasi. Net nenuėjau prieš pora dienų į susitikimą su Alex Monaco, kur darė knygos pristatymą. Žodžiu, gyvenimas yra puikus. Kada nurimsiu, tada ir žiūrėsiu kas bus.

          Atsakyti

Parašykite komentarą