Išmaniųjų namų papildymas #2

Kažkurią čia dieną, kažkas pradėjo spaudinėti mano durų skambučio mygtuką. Apie tai būčiau niekada nesužinojęs, jei ne išmaniųjų namų sistema. Apie kiekvieną paspaudimą buvau informuojamas pranešimu telefone. Šiaip lyg ir nebūtų čia kažko keisto, tačiau per dieną su valandos ar pusvalandžio pertraukomis mygtukas buvo paspaustas 5 kartus. To ankščiau niekada nėra buvę, geriausiu atveju kas nors mygtuką paspausdavo kartą į mėnesį, todėl kilo mintis, kad kažkas negero bute vyksta. 

Pirmiausia pagalvojau, kad iš mano buto vanduo upeliais teka, todėl kaimynai ir skambinėja. Ši galimybė buvo labai reali, nes klozeto vandens bakelio vožtuvas yra man tokią šunybę iškrėtęs. Aš jį pakeičiau nauju, tačiau tokiu pat ir pamaniau, kad jis taip pat sugedo. Visą dieną darbe sėdėjau kaip ant adatų, o grįžęs į namus labai apsidžiaugiau radęs butą tokį kokį ir palikau. Kita mintis buvo, kad gal kokie vagys tikrina ar esu namuose…

Taigi susiklosčius tokiai situacijai nusprendžiau, kad reikia vėl pasipildyti savo išmaniųjų namų įrenginių sąrašą: Virtuvės ir kambario langams nupirkau jutiklius, po tualeto bakeliu pastačiau vandens jutiklį, o kambaryje įrengiau IP kamerą. Dar prie to paties pridėjau ir išmaniąją lemputę (ją tik šiaip).

Vandens jutiklis – Xiaomi Mijia aqara Flood sensor

Vandens jutiklis maždaug, ankščiau aprašyto, durų skambučio mygtuko dydžio. Išbandžiau jį iškarto tik gavęs, įmerkiau į vandenį, tai ir telefone pradėjo šokinėti pranešimai, kad vandens nutekėjimas, ir Gateway’aus šviesos raudonai degti ir kaukti visaip. Taigi nereikėjo net nustatyti jokių scenarijų, viskas veikia iš karto.

IP Kamera – Xiaomi Mijia Smart Camera

Nedidelė, nebrangi (~17 eurų) ir filmuoja 720p raiška. Video gali įrašinėti į atminties kortelę, taip pat ir į NAS HDD. Pamėginau prijungti prie savo WD My Cloud disko, jį surado iš karto ir dabar video įrašinėja tiesiai į jį. Video sukarpomi į 1 min trukmės ilgio įrašus.

Kamera turi naktinio matymo galimybę. Išbandžiau visiškoje tamsoje – išjungiau televizorių, šviesą ir kompiuterį, užtraukiau užuolaidas, kad pro langus nepakliūtų jokia šviesa. Taigi praktiškai visiškoje tamsoje filmuoja irgi gan neblogai.

Dar viena man patikusi funkcija – balso perdavimas, t.y. telefone prisijungus prie kameros ir stebint kambario vaizdą, galima kalbėti į telefoną, o kamera ištransliuos garsą.

Išmanioji lemputė –  Xiaomi Smart Bulb

450Lm lemputė, kurią gamina Xiaomi kartu su Philips. Lemputė nėra ypatingai šviesi, bet nedideliam kambariui pilnai užtenka. Pabandymui nusipirkau vieną, bet nusipirksiu dar keletą visiems likusiems kambariams. Lemputė taip pat jungiasi prie Gateway’aus, galima reguliuoti šviesos šilumą, režimus, bei nustatyti automatizavimus, todėl dabar išmanių jungiklių pirkti jau nebereikia.

6 komentarai apie “Išmaniųjų namų papildymas #2”

  1. O, šitie dalykai jau šis tas, jau gal ir verta darytis tuos išmanius namus. O tai kamerą ne į spintą reik, o prie durų, ir pamatysi kas skambinėja, nes dabar problemos taip ir neišsprendei.

    Atsakyti
    • Na, bet jei jau kas šmirinės po namus, tai įrašą turėsiu 🙂 O kas skambinėja, tai legaliai pamatyt vistiek neišeis, nes laiptinėje statyti kamerų negalima, be kaimynų sutikimo… idealu jei būtų kamera, kurią galima įmontuoti vietoje durų akutės, tai niekas tada ir nežinotų, kad ten kamera yra, bet Xiaomi tokios, bent jau kol kas, negamina, o pirkti kokią kitokią, tai nei šis nei tas.

      Atsakyti
      • Ai, rimtai, tas durnas asmens duomenų įstatymas, kad jei pas ką ateina meilužis/meilužė neužfiksuotum. Aš tai vis tiek planuoju pasistatyti ir lauką filmuojančias. Mano kaimynai tai jaučiu tik apsidžiaugtų tuo, nes čia neseniai kaimyną apvogė, tai klausinėjo ar kas neturim išorės video įrašų. Dabar pas mane irgi namie stovi kamera. Tik su įrašu pas mane problema. Kamera senoka ir prijungti prie kokio NAS būtų jaučiu sudėtinga. Buvau pasidaręs, kad fotkes siųstų el.paštu, bet kamera per jautri (bandžiau nustatinėti jautrumą, nieko nesigavo), žodžiu, kas 1 minutę siunčia 🙂 Tai užkniso. Įrašinėt fotkes ir bandžiau, tai irgi per savaitę diską užkimšo, o neturi funkcijos trinti senas. Ai, ir įdomiausias klausimas – kur laikyti NAS, kad jo vagus neišneštų su visais įrašais. Čia ir svarčiau kur nors prie lubų kokiam kampe pritvirtinti, bet vėl laidai matysis.
        Ai ir dar. Skaičiau, kad reikia spec. HDD, nes paprasti nuo pastovaus brūžinimo greit pareina.

        Atsakyti
        • Kur laikyti NAS, tai tikrai geras klausimas. Šiuo metu tai jis pas mane tiesiog už televizoriaus stovi, tarp visos laidų raizgalynės (nes ten dar stovi modemas, TV-box’as, Telia priedėlis, garso kolonėlės). Mano mintis tokia, kad jei į telefoną gaunu pranešimą, kad kuris nors langas arba durys atidarytos, iš karto telefonu prisijungiu prie kameros ir žiūriu kas vyksta, o tada jau esant reikalui įrašinėju telefone video arba nuotraukas darausi.

          Šiaip esu matęs kaip kažkoks ruselis youtubeje rodė savo namų sistemas visokias, tai NAS diskus laikė specialiai tam padarytoje užrakinamoje mažoje spintelėje koridoriuje. Tik pas mane, vieno kambario bute nelabai vietos tam gal būtų…

          O dėl NAS disko brūžinimo, tai gal jau pardavinėja juos su kokiais atsparesniais HDD?

          Atsakyti
  2. Ai, šiaip, kai mano teliką pavogė, tai šalia stovėjo mano NAS, tai jį paliko 🙂 Matyt, nesuprato kas tai yra ir sunku bus kam nors parduoti. O dėl atsparesnių HDD, tai man pasakojo tų apsaugos sistemų pardavėjas, aš pats nelabai ir gilinausi. Tipo, šiaip NAS parduodami ne su atspariais družinimui, o jei yra tie kaip ten vadinasi NAT(?) ar kaip ten, kur skirti video įrašymui, tipo, ten jau stipresni. Bet čia gal man tiesiog norėjo brangesnį iškyšti. Nepirkau tada, tai detaliau ir nesidomėjau.

    Atsakyti

Parašykite komentarą