WD My Cloud – nuosavas debesis

Vienu metu pamėgau filmus žiūrėti ne kompiuterio ekrane, bet per televizorių. Kadangi televizorius gali rodyti FHD raiška, tai siunčiuosi atitinkamos raiškos ir filmus. Kelti į USB raktą didelį failą užtrunka labai ilgai. Todėl turėjau idėją pasidaryti kažką, kad failus būtų galima siųsti tiesiai į jį, o paskui, prisijungus su TV Box’u tuos failus peržiūrėti.

WD my cloud
Nugarėlė

Pirmiausia, mintys sukosi apie visokius serverius, galvojau gal kokį Raspberry Pi prisitaikyt tokiam darbui. Tačiau paskui viename forume sužinojau apie NAS HDD (Network Attached Storage), o vienas forumo dalyvis pasiūlė įsigyti WD My Cloud.

Dar bandžiau ieškoti kažko panašaus Aliexpress’e, tačiau jei gerai supratau, ten dauguma atvejų buvo tarsi routeris su HDD. T.y. prie jo prijungi interneto laidą, jis sukuria nauja prisijungimo tašką ir tada visus įrenginius jau turi jungti prie to naujo taško. Toks variantas man nelabai patiko, nes routerį namuose turiu, o nuo vieno jungtis prie kito, nu kažkaip nelabai…

Todėl nusprendžiau įsigyti rekomenduotą WD My Cloud. Norėjau nusipirkti minimalios talpos HDD, būtų užtekę ir kokių 500 GB daugiausiai, tačiau tie laikai, kai HDD talpa matuojama Gigabaitais jau praeityje, todėl mažiausios talpos kokį pavyko rasti buvo 2 Terabaitai.

Priekinė ir šoninės korpuso pusės pagamintos iš baltos spalvos blizgios plastmasės, viršus, nugarėlė ir apačia pilna skylių, kurios skirtos geresnei ventiliacijai.  Galinėje korpuso dalyje, be maitinimo lizdo, yra dvi jungtys – lizdas interneto laidui, nes Wi-Fi nepalaikomas ir USB 3.0, per kurią galima prijungti kitą išorinį HDD. Prijungus kitą HDD per USB galima jį naudoti atsarginėms duomenų kopijoms daryti arba tiesiog kaip papildomą diską duomenims saugoti.

My Cloud prijungimas labai paprastas – įjungi į elektros tinklą, įkiši interneto laidą ir viskas. Naršykle prisijungus prie valdymo panelės galima matyti disko informaciją: kiek vietos užima įrašyti failai, kiek apkrautas CPU ar RAM ir pan. Turi jis įvairių nustatymų kaip koks routeris, bet nesu aš šios srities specialistas, tai per daug nepasakosiu, kad paskui nenusišnekėčiau.

WD My Cloud valdymo panelė

Taip pat WD My Cloud turi appsą, kurio pagalba galima kurti telefono atsargines duomenų kopijas. Čia gaunasi tokia kaip kokio DropBox alternatyva, tik kad visi failai yra tavo nuosavam diske. Deja naudojantis appsu niekaip nepavyko atidaryti kitų failų, kurie buvo įkelti į diską ne iš telefono. Vis pasirodydavo klaidos pranešimas, kad įrenginys neprijungtas prie tinklo. Gal čia ir aš kažko nepadaręs dar, net nežinau. Kaip ten bebūtų, bet naudojantis VLC grotuvu telefone, video failus pasiekti galima ir jie atkuriami be jokių trukdžių, tarsi būtų telefone.

Naudotis failais šiame diske labai paprasta ir greita. Kadangi nuorodą į diską galima įsikelti tiesiai į „Šis Kompiuteris” ir jis ten matosi tarsi kitas diskas. O 1000 Mbit/s. duomenų perdavimo greitis, tikrai neleidžia pagalvoti, kad failai yra ne kompiuterio HDD, o debesyje. Su TV box’u sujungti vargo irgi nebuvo, nes Kodi turi galimybę pasiekti failus esančius tinkle. Kaip per Kodi pasiekti failus iš tinklinio disko, parašysiu vėliau.

Taigi šiuo pirkiniu esu labai patenkintas ir manau, kad toks ar panašus įrenginys turėtų stovėti kiekvienuose šiuolaikiniuose namuose.

6 komentarai apie “WD My Cloud – nuosavas debesis”

  1. Cool daiktas. Tuo tarpu aš laukiu sau Qnap TS-451+. Kažkaip praėjo tie laikai, kai norėjosi iš visokių gelgžgalių nuosavą serverį darytis 🙂 Dedikuosiu vieną hardą „graužimui“ įrašinėjant apsaugos kamerų srautus, vieną visokiems siuntiniams ir porą „miegojimui“ su rečiau judinamais failais.

    Atsakyti
  2. Ai, pas mane panaši cloudinė sistema jau šimtas metų 🙂 Dabar tik vis rečiau ir rečiau naudojuosi, bet buvo (ir yra, tik kažkaip nenaudoju paskutiniu metu) vienas HDD, kuris savyje turėjo bittorent, tai faina, uždedi ir tau siunčia jis, o ne kompas. Dar buvo vienas šalia teliko, nes kažkaip per wi-fi kartias sunkiai nusigaudavau iki bittorentinio, o laidą vesti per toli buvo.
    Paskutiniu metu tai telfoną tam naudojau. O ką 64 gb kortelė, turi uTorrent klientą, screenmirrroningas į TV. Viskas, nieko daugiau nereik.

    Atsakyti
    • Na, šitaip irgi neblogai, tik pas mane televizorius screenmirrroningo nepalaiko (TV box’as irgi atrodo ne), tai kito varianto kaip ir neturėjau. Tik siunčia pas mane kompas, o ne pats hardas, bet tas visai netrukdo 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą