DJI Spark – pirmas mano dronas

Drono jau senokai norėjau, bet vis mąstydavau apie kokį nors DJI Phantom droną, nes kitų padorių tiesiog nežinojau. Phantom yra pakankamai didelis dronas ir jo bet kur ir bet kada nepasiimsi, todėl norėjosi kokio nors mažesnio, kompaktiškesnio. Ir kai pamačiau, kad DJI išleido naują droną Spark, aš jo baisiai užsimaniau. Toli skrenda, palyginus gerai filmuoja, mažas… Na, super fainas dronas pasirodė.

Nuo tada, kai jau nusprendžiau, kad pirksiu Spark’ą, praėjo nemažai laiko iki jo įsigijimo. Nes norėjau įsigyti ne tik patį droną, bet visą komplektą (Fly More Combo). Pirkti tik patį droną, o ne komplektą, labai neapsimoka, nes rinkinyje esantys priedai atskirai kainuoja pakankamai nemažai, o be jų skraidymo malonumą pajausti būtų sunku. Nes įprastai Spark dronas parduodamas tik su viena baterija, kurios užtenka ~16 min skrydžio, o be valdymo pulto jis gal tik kokį 100 metrų į tolį gali nuskristi.

DJI Spark

 

Taigi Spark’as pas mane atkeliavo pilnos komplektacijos: dvi baterijos, valdymo pultas, baterijų įkroviklis, dvi poros atsarginių propelerių, propelerių apsaugos, krepšys dronui nešiotis ir USB laidas.

Internete buvau peržiūrėjęs, tikriausiai, visas Spark’o apžvalgas, todėl žinojau, kad jis bus mažas, bet atidaręs dėžutę vistiek nustebau. Nesitikėjau, kad jis bus toks mažas. Jeigu nežinotum, tikrai pamanytum, kad tai žaislinis dronas.

DJI Spark

Pirmieji DJI Spark skrydžiai

Niekada gyvenime drono nebuvau valdęs, todėl pirmam skrydžiui jam uždėjau propelerių apsaugas. Įjungus DJI GO 4 appsą telefone, man buvo pasiūlyta pirmą kartą naudotis „pradinuko” režimu. Šis režimas apribojo drono greitį ir skrydžio atstumą iki 30 metrų.

DJI Spark

Kadangi valdymo pultas su dronu buvo susietas, man reikėjo susieti tik telefoną su valdymo pultu. Tas padaroma paprastai – įjungus pultą, prie Wi-Fi taškų telefone susirandi valdymo pultą ir suvedęs slaptažodį prisijungi.

DJI Spark

Pirmą skrydį atlikau savo kieme, nedideliame aukštyje, norėdamas pajusti valdymą. Pirmą kartą skristi jausmas buvo panašus, į tą, kai pirmą kartą atsisėdi už automobilio vairo ir išvažiuoji į gatvę. Dronas nėra pigus, todėl valdymo svirteles judinau labai atsargiai ir buvo baisu jį skraidinti už savo kiemo ribų.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3bfR9KklV-0]

Antrajam skrydžiui jau nukeliavau į Perlojos centrą, išjungiau pradedančiojo režimą ir išbandžiau sportinį režimą, kuriuo dronas gali skristi ~50 km/h greičiu. Skraidymui diena pasitaikė gan vėjuota, ir telefone nuolat atsirasdavo pranešimas apie tai, tačiau 2 ašių mechaninis vaizdo stabilizavimas veikė puikiai ir filmavimui vėjas jokios įtakos nedarė. Tačiau skraidant telefone transliuojamas kameros vaizdas šiek tiek striginėdavo.

DJI Spark

Skraidant galima ir fotografuoti. Yra tokios funkcijos kaip panoraminė nuotrauka ir fokusavimas nuotraukoje (kai fokusą gali nustatyti jau pačioje nuotraukoje). Nufotografavus nuotraukos atsiranda ne tik atminties kortelėje, bet ir telefone. Dar nesupratau, kaip jos man į telefoną atkeliauja, bet kai kurios atsiranda pačios, kai kurios ne.

Jei neklystu, droną galima pakelti iki ~500 metrų aukštį, ir tai yra žiauriai daug, pats išdrįsau daugiausia pakilti iki 102 metrų aukščio, ir dronas jau atrodė kaip nedidelis taškelis. Žinoma, su laiku išbandysiu visas jo galimybes.

Valdymas gestais

Spark’as gali skraidyti ir be valdymo pulto ar telefono. Įjungus, jis atpažįsta veidą ir tada reaguoja į gestus – ištiesus delną ir vedžiojant į šalis, dronas taip pat skraidys į šalis. Pamojavus jis atsitraukia kelis metrus atgal ir tuomet tave seka… Tačiau tokio valdymo aš neišbandžiau – man daug įdomiau skraidyti toli ir aukštai.

Išvados

DJI Spark yra pirmas mano dronas, ir domėdamasis juo žiūrėjau daug įvairių video. Dažnai tekdavo girdėti, kad šis dronas rekomenduojamas žmonėms, kurie jokio drono iki šiol dar nėra turėję. Ir tikrai su tuo sutinku – šis dronas yra lengvai valdomas ir labai kokybiškas, vienintelis jo minusas – jis sąlyginai trumpai skrenda, todėl jį perkant būtina įsigyti daugiau negu vieną bateriją (aš turiu dvi, bet dar vieną tikrai nusipirksiu). Mėgėjiškam paskraidymui laisvalaikiu, išvykus į atostogas – jis puikus pasirinkimas.

13 komentarų apie “DJI Spark – pirmas mano dronas”

  1. Vaizdai tai gražūs gavosi tikrai. Tik aš vis tiek nežinau, ką aš su juo daryčiau apart žaidimo. O šiaip kiek maždaug kainuoja? Reklamą tia gerą padarei, jei kada pirksiu, tai tą Spark ir pirksiu. Jei čia pas tave filmuota iš 100 m, tai joma jo, kiek bus 500 m.

    Atsakyti
  2. Čia ne 100 metrų buvo 🙂 čia video ir foto daryta gal maximum iš 50 metrų aukščio. Ten kur 100 tai turiu porą foto, bet čia neįkėliau. O reikalingas, tai jo, daugiausiai pasižaidimui, bet kai keliauji kur nors tai jau gali ne tik su fotiku fotkinti, bet ir su dronu pafilmuoti ir paskui grįžęs kokį nors atostogų video sumontuoti (kažkaip norisi išmokti video montuoti, bet vis nerandu kaip, ta va dabar bus:) ). Kai toks mažas, tai jau pasiimti į krepšį ne problema. O kainavo visas komplektas 799 eur.

    Atsakyti
  3. Tik 50 metrų? Oho. Ai, video montuoti nėra labai sudėtinga. Paprastus video galima susimontuoti su VirtualDub arba MovieMaker. Na, o daugiau man ir neprireikė, bet jo, ten su kokiu Adobe Premier kai mačiau ką padaro, tai jo, super.
    800 eurų. Ai, gal man nereikia 🙂

    Atsakyti
    • Aš būtent su Adobe Premiere ir bandau 🙂 sako dar Sony Vegas visai patogus ir geras įrankis. 800 gal ir nemažai, bet kai gyvenu vienas – pinigų šeimai nereikia, cigaretėms ar alkoholiui irgi netaškau, plius dar naują darbą su geresne alga radau, tai pamaniau: ko nepasilepint? 🙂

      Atsakyti
  4. Sveiki, kaip Spark’o įspūdžiai po tiek laiko? Ar viskas patinka? Ar turite kokių nusiskundimų? Aš dabar kaip tik ieškau sau pirmo drono ir panašiai kaip Jūs išnaršęs esu visą internetą. Kaina kaip ir didoka kaip už tokį hobį, dėl kurio nežinai ar eisi iš proto po mėnesio, tai ir dvejoju 🙂

    Atsakyti
    • Labas, nusiskundimų neturiu, kažkokių bugų išlindusių per šį naudojimosi laiką nepastebėjau. Vienintelis jo minusas man, tai trumpokas skrydžio laikas. Tačiau turint bent dvi baterijas, tai ne taip ir blogai (fly more combo rinkinyje 2 ir yra). Dėl baimės, kad atsibos, tai čia jau toks individualus reikalas, aišku. Aš kasdien su juo irgi neskraidau, jį pirkau, kaip kokį fotoaparatą 🙂 kad, keliaujant, pramogaujant, ar pan. būtų ne tik nuotraukų bet ir įdomesnių video 🙂

      Atsakyti
  5. Viskas butu labai gerai jei europoj nebutu privatumo apsaugos. Daugumoj saliu dronas yra blokuojamas ir neveikia del to kad yra apsaugos zonuose. Norejos graziu video gavos bereikalingos technikos tampymasis

    Atsakyti
        • Aš daugiau nei kokių 500 metrų nesu nuskridęs, bet ne todėl kad atsijungdavo, bet tiesiog skraidant po kaimą neišdrįsdavau :). Pagal aprašą, valdomas pulteliu turėtų nuskristi iki 2 km, bet abejoju ar tiek gali. O mieste tai taip – pastatai, medžiai, routerių wi-fi signalas jam trukdo, tai atstumas didelis nebus. Spark, toks daugiau pradedančiųjų, dronas, norint skristi toli ir skraidyti ilgai, reikėtų žiūrėti į kokius Mavic pro dronus 🙂

          Atsakyti

Parašykite komentarą