George R. R. Martin – Sostų karai

Pirmą kartą šią knygą pradėjau skaityti dar žiūrėdamas serialą, pasibaigus kažkuriam sezonui, žodžiu, seniai. Bet tada beskaitant pasidarė kažkaip neįdomu, nes lyg jau ir viską žinai, nes seriale matei… tai ir užmečiau perskaitęs kelis pirmus skyrius

Antrą kartą pradėjau skaityti pernai, iš karto pasibaigus visiems „Sostų karų” serialo sezonams. Nežinau tiesa ar mitas, bet girdėjau, kad, berods, nuo ketvirto sezono, kažkiek skiriasi knygų ir serialo siužetas. Gal daugiausia dėl noro sužinoti kitą istorijos versiją ir pradėjau dar kartą skaityti šią knygą.

Bet pradėjus skaityti ir vėl užstrigau. Prireikė daugiau nei metų, kad knygą pabaigčiau. Bet šiaip ne taip ją pribaigus ir pradėjau skaityti antrąją – „Karalių kova”.

Tas faktas, kad skaitau toliau, matyt, išduoda, kad pirmoji knyga man patiko. Šiaip buvau didelis serialo gerbėjas, visi sezonai išskyrus paskutinįjį man labai patiko. Tai negaliu nieko blogo pasakyti ir apie knygą.

Dažnai lyginant filmą ir knygą, pagal kurią jis būna pastatytas, filmas vienareikšmiškai gauna į kaulus, tačiau tik ne šiuo atveju. Visa knyga pirmąjį serialo sezoną atitinka, galima sakyti 1:1. Visi įvykiai, visas siužetas knygoje ir seriale beveik identiški, kiek pavyko prisiminti, sakyčiau ir dialogai sutapo. Net ir baigiasi serialas ir knyga tuo pačiu epizodu su drakonų motina ir drakonais. Buvo gal tik pora neesminių nesutapimų pvz: seriale – Edardui Starkui, kaunantis su Džeimiu Lanisteriu, jo sargybinis Edardui pervėrė koją ietimi, o knygoje koją jam sulaužė tos pačios kovos metu užgriuvęs arklys.

Kaip ten bebūtų, nors knyga su serialu labai sutampa, tačiau knygoje, informacijos yra daugiau: daugiau detalių, personažų prisiminimų ar pasamprotavimų, kuriuos filmuojant išreikšti būtų labai sunku.

Na, bet jeigu manęs paklaustumėte ką rinktis – knygą ar serialą, tai kaip tikras „Sostų karų” fanas, galėčiau atsakyti – rinkitės abu 🙂

1 komentaras apie “George R. R. Martin – Sostų karai”

  1. Šiaip čia viskas priklauso nuo žmogaus. Man ir šiaip filmai ar serialai nelabai įdomu, tai knygos tiesiog ne tai, kad „arba”, o „tik” 😀

    Atsakyti

Parašykite komentarą