Kaip pradėti sportuoti, kad neskaudėtų raumenų

Sąžiningai sportavau nuo rugpjūčio pabaigos iki gruodžio vidurio maždaug. Tuo laikotarpiu nepraleidau nei vienos treniruotės. Bet atėjo ir praėjo šventės, kai laiką leidau gimtinėje, tada sugrįžus į Vilnių pasigavau peršalimą… Žodžiu nesitreniravau gerą mėnesį.

Grįžus į sportą po mėnesio pertraukos ir bandant dirbti su tais pačiais svoriais kaip iki to, kitą ar dar kitą dieną, paprastai, pradeda skaudėti raumenis. Ir dažnai tas skausmas būna toks didelis, kad ne tik kad į salę daugiau eiti nebesinori, bet ir įprastus gyvenimiškus darbus atlikti būna labai sunku: pvz, bicepsus man skauda taip stipriai, kad kurį laiką negaliu normaliai ištiesti rankų.

Yra nemažai patarimų kaip sumažinti/išvengti tokio skausmo: tempimo pratimai, gerti daug vandens, vartoti BCAA ir pan. Bet aš pats supratau vieną dalyką – norint išvengti to nemalonaus skausmo, svarbiausia nepersistengti.

Esmė tokia, kad pradėjęs sportuoti po ilgesnės pertraukos, visada pradedu sportuoti su labai mažais svoriais. Pirmą treniruotė gaunasi ne tiek treniruotė, kiek mankšta. Pvz. krūtinei stumiu du hantelius po 10 kg, štangą – be svorių (tuščias grifas sveria ~ 20 kg), bicepsui – pradedu nuo kokių 4-5 kg. Taip pat, pirmą dieną darau ne visus pratimus – kiekvienai raumenų grupei po vieną.

Kitą dieną svorius pasididinu per 1-2 padalas ir jau darau visus pratimus. Ir taip per kelias savaites, po truputį didindamas svorius, pasiekus savo darbinius svorius, toliau svorį didinu tokiu principu: jeigu reikia kažkokio pratimo padaryti 4 serijas po 12 pakartojimų, o aš ketvirtoje serijoje padarau 13 pakartojimų, kitą kartą atėjęs svorį didinsiu, jei padarau 12 – dar nedidinsiu. Ir visada kiekvieno pratimo metu stengiuosi padaryti bent vienu pakartojimu daugiau nei praėjusį kartą. Nebūna taip, kad kelias savaites daryčiau tiek pat serijų, su tiek pat pakartojimų ir vienodu svoriu.

Žodžiu laikausi nusistatymo, kad sportuoju tik dėl savęs, todėl skubėti ir persistengti nėra prasmės. Kantrybė čia svarbiausia, todėl užgniaužiu EGO ir dirbu 🙂 Tokiu būdu raumenų neskauda ne tik grįžus po ilgos pertraukos, bet ir vėliau. Žinoma trumpalaikio maudimo neišvengsi, bet jis paprastai malonus būna – nes žinai, kad šį kartą gerai padirbėjai 🙂

Parašykite komentarą