Spengimas ausyse

Šį įrašą pradėjau rašyti daugiau nei prieš metus laiko. Tikėjausi sukaupti daugiau info, todėl paviešinimą vis atidėliojau. Dabar manau, kad daugiau jau nieko naujo neatrasiu, tai imkit ir skaitykit 🙂

Kažkokioje knygoje kartą skaičiau, kad patekus iš triukšmingos į tylią aplinką, ausyse girdisi spengimas (pvz. grįžus iš miesto į namus). Nes ausys būna prisitaikiusios prie triukšmo, o tyloje vėl turi atitinkamai prisitaikyti. Tikėdamas šia teorija ilgą laiką maniau, kad spengimas mano ausyse yra būtent dėl aplinkos triukšmo. Paskui šią teoriją papasakojau draugams, ir jie man atsakė, kad nifiga jiems ausyse niekas nespengia. Tada šiek tiek susirūpinau, pradėjau domėtis dėl kokių priežasčių tai gali vykti, kol galiausiai užsiregistravau į polikliniką.

Manau, būčiau neskubėjęs į polikliniką registruotis, bet tas spengimas jau kaip ir trukdyti pradėjo. Dieną triukšme jo nejusdavau, tačiau namuose jausdavosi, o atsigulus miegoti, jausdavau gan stipriai.

Pirmiausia teko kreiptis pas šeimos gydytoją. Paprasčiausios priežastis dėl kurių spengia ausyse, tai sieros kamštis, ausų uždegimas ir padidėjęs kraujospūdis. Šeimos gydytojas patikrino ausis, ir kraujospūdį, tačiau čia buvo viskas gerai, nei kamščio, nei uždegimo, o ir kraujospūdis normalus. Gavau siuntimą išsitirti klausos nervą.

Laukti iki vizito pas ausų gydytoją teko dvi savaites. Atvykau nusiteikęs rimtai tirtis, tačiau gydytoja tik patikrino ausis, gerklę, nosį, paklausė ar neturiu problemų dėl stuburo, ar nesiklausau garsiai muzikos su ausinėmis… ir įvardijo, kad dažnai toks spengimas būna dėl stuburo, dėl neteisingos laikysenos dirbant sėdimą darbą ar pan. O ištirti klausos nervą, atliekant audiogramą pasiūlė kitą dieną. Truputį suerzino tai, kad turėjau dvi savaites laukti 5 minučių trukmės apžiūros, o klausos nervo tyrimą paskyrė dar kitai dienai.

Labai neefektyviai vyksta darbai, juk jau šeimos gydytojas galėjo padaryti tą patį, ką atliko ausų gydytoja ir būtų sutaupytas vienas vizitas ir man ir gydytojams. Nekaltinu gydytojų, bet tie kas kuria poliklinikai tvarkas ir procedūras, turėtų dirbti efektyviau.

Klausos nervo tyrimas (Audiograma) – tai toks visai paprastas reikalas. Atsisėdi į tokį mažą kambariuką, tau uždeda ausines ir paduoda mygtuką. Iš pradžių į vieną ausį tyliai tyliai leidžia visokius garsus, paskui į kitą. Kai tik ką nors išgirsti turi iš karto paspausti mygtuką. Paskui uždeda kitokį aparatėlį, kuris garsą skleidžia į kaukolės kaulą už ausies, bet ir vėl reikia stengtis išgirsti tylius garsus ir paspausti mygtuką.

Taip patikrinus abi ausis atspausdinamos kelios diagramos ir tyrimas baigtas. Kažkaip tyrimą įsivaizdavau, sudėtingesnį, įkišant į ausį kokį aparatą, skenuojant galvą, ausies kanalą ar kažkas tokio. Toks paprastas tyrimas atrodo kažkaip ne itin patikimai. Jeigu pavyzdžiui būtų koks nors auglys, kurs spaustų tą nervą ar kažkas tokio, tai jo tikrai nepamatytų…

Rezultate – su mano ausimis viskas gerai. Ausų gydytoja liepė dar kartą atvykti, pas šeimos gydytoją pasidaryti kraujo tyrimus ir t.t. O su tyrimais yra taip, kad atvyksti pas šeimos gydytoja, gauni siutimą tyrimams, atvyksti kitą dieną priduoti kraujo, ir dar kartą atvyksti rezultatų. Žodžiu, dar trys vizitai. Ačiū nebereikia.

Pasigooglines išsiaiškinau, kad spengimą ausyse turi neretas žmogus, tai yra liga vadinama „tinnitus”. Iš esmės ji yra nepagydoma, o atsirasti gali nuo kokios nors galvos traumos, nuo ilgo buvimo triukšmingoje aplinkoje ir t.t.

Kadangi ji dažniausiai neišgydoma, tai tenka su ja susigyventi. Paprastai stengiuosi į spengimą nekreipti dėmesio, o naktį, kol užmiegu, visada negarsiai įsijungiu muziką, kad užgožtų spengimą.

6 komentarai apie “Spengimas ausyse”

  1. Liūdnai pabaigei pasakojimą. Reikėjo bent standartišką atomazgą pakurti… Ir taip naktį beklausydamas xyz kalbų jau išmokau jų per naktis n + k… 😀

    Atsakyti
  2. Hmz, įdomiai, ir man būna, kad spengia ausyse. Tik tiek, kad man netrukdo, nors kartais pagalvoju, o gal čia kokios ligos požymis. Galvojau ir aš kada nors paklausti poliklinikoje, bet tavo atvejis toks nepaguodžiantis, nemėgstu ten lankytis, o dar tiek daug kartų.

    Atsakyti
    • Jei tik kartais tas spengimas būna, tai tikriausiai, nereikia dėl to jaudintis. Bet jei eisit tikrintis, tai, manau, būtų geriau rinktis privačią kliniką 🙂

      Atsakyti
  3. Justinai, čia joks ligos ieškojimas. Gydytojai tik standartiškai patikrino Tau klausą 🙂 Pas mus darbe kas metus tai daro, bet su tais mygtukais tikrai neieško spengimo priežasties 🙂
    Eilinis gydytoju solidarumas leidžiantis uždirbti keliems kartu 🙂

    Atsakyti
    • Tai reikėtų kreiptis į privačią kliniką? ar atvykus į polikliniką, pas šeimos gydytoją, kitaip kreipinį suformuluoti? 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą