Sporto progreso stebėsena

Kodėl daugeliui nepavyksta pasiekti savo tikslų? atsakymas paprastas – jie nestebi savo progreso ir nežino ar rezultatai eina geryn, nesikeičia, o gal apskritai – rezultatų kreivė eina žemyn. Nežinant kur link eina rezultatai motyvacija greitai krenta, ir tikslų siekimas apskritai tampa nebeįdomus. Turiu puikų to pavyzdį – savo svorio pokyčio stebėjimą.

Mano svoris labai priklauso nuo to, ar aš jį stebiu. Įprastai, sveriuosi kiekvieną dieną ir stebiu grafike kur link juda kilogramai. Kol stebiu, svorį lengva kontroliuoti, žinau ką kiek ir kada turiu valgyti, kad kreivė judėtų ten kur noriu. Tačiau, kai pradedu nesisverti ir kurį laiką nesižymėti rezultatų, vėliau pradėjęs svertis pastebiu, kad per tą laiką rezultatų kreivė nukeliavo visai ne ten kur noriu. Taip yra dėl to, kad nestebint rodiklių, netenki dėmesingumo, nežinai kuria kryptimi reikia dirbti, ką pagerinti ir t.t.

Dabar vėl sugrįžus prie sporto, kad rezultatas būtų kuo geresnis, su Excel ir PowerBI pasidariau įrankį savo jėgos progreso stebėjimui treniruočių metu. Sunkiausia buvo sugalvoti – kaip savo sporto planą transformuoti į tokį formatą, kad ir duomenis būtų patogu suvesdinėti tiesiog treniruotės metu telefone, ir kad duomenys būtų pakankamai detalūs, o tuo pačiu matytųsi ir ankstesnės treniruotės rezultatai.

Galiausiai gavosi toks variantas:

Kiekvieną seriją rašau į atskirą eilutę, o svorį ir pakartojimų kiekį kas kartą vis į naują stulpelį. Stulpelyje prieš datą įvedu S ir K raides, kurios reiškia keliamą svorį (S) ir pakartojimų kiekį (K). Viso šito reikalo problema, kad kiekvieną kartą naujinant duomenis tenka lįsti į query’ius ir ekstraktinti naujus stulpelius.

Kaip realiai reikėtų įvertinti treniruotės efektyvumą nežinau, tai tiesiog skaičiuoju kiek per treniruotę iškeliu svorio (dauginu svorį iš pakartojimų skaičiaus, paskui viską sudedu).

Rezultate galima matyti progresą pagal raumenų grupes ir pagal konkretų pratimą. Atidirbus salėje šešias savaites, matosi, kad rezultatai stabiliai kyla į viršų.

Detalizuojant pagal serijas matosi, kad pirma serija būna stipriausia, o ketvirta – silpniausia, tačiau progresas vistiek yra.

Daugiau idėjų ką ir kaip stebėti kol kas nekilo, bet ne viskas iš karto. Gal dar būtų įdomu prie viso to įkomponuoti ir svorio pokyčius, bei suvalgomas kalorijas… Bet su kalorijų skaičiavimu labai daug darbo, jau gal tingėsiu jas sekti kiekvieną dieną. Na, bet ir šios, jau esamos, kelios kreivės duoda daugiau motyvacijos sportuoti.

Parašykite komentarą