Kur pradingsta mano pinigai?

Kažkur išgirdau tokią mintį: „jei nori būti laisvas, turi laikytis disciplinos” ir ši taisyklė galioja visur. Nori susikurti finansinę laisvę? – reikia laikytis disciplinos – nemėtyti pinigų emociniams pirkiniams, investuoti ir t.t. Sunkiausia yra su taupymu. Nors atrodo teoriškai ir galėtum santaupoms atsidėti didesnę, sumą, bet niekaip nepavyksta. Pabandai pasiskaičiuoti mėnesio išlaidas, atrodo ne tiek daug ir išleidai. Pažįstama situacija?

Man taip buvo ilgą laiką. Vienam seminare išgirdau neblogą idėją, kad gavus atlyginimą juos reikia iš karto pagal procentus paskirstyti į atskiras sąskaitas – į sąskaitą skirtą mokesčiams, į sąskaitą skirtą būtiniausioms išlaidoms, į sąskaitą pramogoms ir pan. Tų sąskaitų kiekis turėtų būti pagal poreikį, bet esmė, kad taip išsiugdai discipliną ir pradedi atsakingiau elgtis su pinigais.

Man paskutiniu metu su disciplinomis sekasi visai neblogai, tai aš įsivedžiau kiek kitokią. Ji skirta vien tam, kad pamatyčiau kur išleidžiu savo pinigus.

Priėmiau labai paprastą sprendimą – rinkti parduotuvių, kuriose apsiperku, čekius. Kažkada, seniai jau buvau taip daręs, bet ilgai neiškęsdavau, atsibosdavo ir mesdavau. Na, o dabar jau kokius tris mėnesius nesu praleidęs nei vieno pirkinio.

Viską pildyti nėra taip sudėtinga kaip atrodo, labai daug laiko tai neužima, nes pirkinių per savaitę nebūna labai daug, jie kartojasi, nes perku dažniausiai tuos pačius, pamėgtus produktus, ir daug čekių nekaupiu, stengiuosi kiekvieną suvesti tą pačią dieną kai gaunu.

Sudėtingiausia dalis – suskirstyti visas prekes į kategorijas, sub-kategorijas, sub-sub-kategorijas ir t.t. Kad būtų lengviau įsivaizduoti kaip tai atrodo, tai prisegu iškarpą:

Sukėlęs šią informaciją į PowerBI dabar matau, kur išleidžiu savo pinigus:

Peržiūrėjus kovo mėnesio pirkinius matau, kad daugiausia pinigų išleidau apsipirkinėdamas parduotuvėje, šiuo atveju, maisto prekėms – gėrimams, mėsai ir daržovėms:

Ne gana to, dar galiu matyti ir kaip keičiasi prekių kainos. Pavyzdžiui štai kaip keitėsi RIMI bananų kainos vasario-kovo mėnesiais:

Iš sąrašo atsifiltravęs tam tikras prekes galiu pamatyti kiek joms išleidžiu per visą laikotarpį ir tada spręsti ar man jų tikrai reikia. Pvz. per šiuos metus, kol stebiu kainas, kurjeriams, kurie man pristato maistą, jau išleidau 21,81 eurą, tai per metus suma sudarys apie 50 eurų. Taigi galima rimtai pagalvoti, ar nebūtų verta pačiam tą maistą pasiimti ir tuos 50 eurų per metus sutaupyti.

Taigi netingint ir susivedant čekius į excelį galima gauti tikrai daug informacijos ir paskui priimti naudingus piniginei sprendimus.

2 komentarai apie “Kur pradingsta mano pinigai?”

  1. Sutinku, stebėt išlaidas – labai naudingas įprotis, padedantis suprasti kur išleidai pinigus ir taupyti. Net nebūtinai viską į Excel’į rašyt, yra daug visokių programėlių prikurta .

    Atsakyti
    • Tiesa, yra daug tam skirtų programėlių. Bet Excelis ir PowerBI man suteikia visišką laisvę duomenų atvaizdavimui, todėl juos ir pasirinkau.

      Atsakyti

Parašykite komentarą