Excel: Suminiai kiekiai

Kartais analizuojant duomenis ir skaičiuojant savaitinius kiekius, norisi matyti ir koks yra bendras kiekis už metus iki tos savaitės. Tą padaryti galima dviem būdais – paprastesniu, bet blogesniu arba geresniu, bet šiek tiek sudėtingesniu. Tačiau sudėtingesnis jis tik todėl, nes reikia sugalvoti formulę apskaičiavimui. Bet perskaitę įrašą formulę sužinosit ir būdas nebebus sudėtingas.

Taigi pirmiausia paprastasis būtas. Turime pivot lentelę su kiekiais ir šalia dar kartą įsikeliame tą patį kiekių stulpelį ir pavadiname jį „Kiekis (Kaupiamasis)”. Tuomet einame į reikšmių parametrus:

Ir renkamės, kad būtų apskaičiuota bendra suma:

Rezultatą turime tokį:

Viskas čia būtų kaip ir neblogai, tačiau jei pasirenkame ne visą laikotarpį nuo metų pradžios, o tik keletą savaičių, tai kaupiamasis kiekis ir pateikiamas tik už tas savaites, kurios rodomos:

Tikriausiai, kur nors tokia informacija taip pat naudinga. Tačiau daugeliu atveju, geriau matyti visą kiekį, nuo metų pradžios, nesvarbu kiek savaičių esi atsifiltravęs žiūrėti. Todėl eikime prie kito varianto ir jam naudosime Power Pivotą.

Atsidarius Power Pivot apatinėje lango dalyje turime įsirašyti tokią formulę:

Suminis_Kiekis:=CALCULATE([Kiekis];FILTER(ALL(ED_Append[Savaitė]);ED_Append[Savaitė]<=MAX(ED_Append[Savaitė])))

Čia [Kiekis] – tai mūsų sumuojamas kiekis, o ED_Append– tai lentelės pavadinimas, kurioje yra mūsų duomenys. Rezultatą gauname tokį:

Taigi turime visą bendrą kiekį nuo metų 1 iki 32 savaitės.

Parašykite komentarą