Jei norit tikrai talpaus power bank’o

Pernai, 100 km žygiui, buvau nusipirkęs nediduką apie 5000 mAh power bank‘ą. Bet pasinaudoti juo taip ir neišėjo, mat nusipirkau sugedusį. Kadangi, tai buvo pirmasis mano power bank’as, tai nelabai ir supratau, kad jis sugedęs… Prijungus prie jo telefoną, jis kraudavosi, tik kol šviesdavo telefono ekranas. Jam užgesus – įkrovimas sustodavo. Tai buvo kilusi mintis, kad gal čia telefono bėda… Ir tik pasikonsultavęs su kolega blogeriu sužinojau, kad čia power bank’o kaltė, ir kad geriau jo nenaudoti, nes taip galima privesti telefoną prie išprotėjimo.

Maždaug tuo metu kilo mintis įsigyti naują, didelės talpos power bank’ą. Bet jį išsirinkti nebuvo lengva, nes renkantis dažnai tekdavo pamatyti variantus kur 30 000 mAh baterija parduodama už 15 €, kas yra nerealu, logiškai mąstant, nes tokios talpos akumuliatoriai tikrai daugiau kainuoja. Tai apžiūrinėjant baterijas vis būdavo neaišku ar pirkdamas bateriją, tikrai gausi tiek mAh, kiek ir nurodyta. Čia tas pats kas pirkti katę maiše.

Yra toks auksinis pasakymas: „Jei nori, kad kas nors būtų gerai padaryta – daryk pats”. Todėl šiuo pasakymu ir pasinaudojau. Nusprendžiau nusipirkti tuščią dėžutę, o akumuliatorius nusipirkti kokioje nors patikimoje parduotuvėje Lietuvoje… na, pavyzdžiui kad ir Lemona. Aliexpress’e susiradau tuščią dėžutę už kelis eurus, kurioje įsistato aštuoni 18650 tipo akumuliatoriai. Kiek teko matyti, Lemonoje galima nusipirkti 3400mAh talpos elementus, o juos sudėjus į dėžutę būtų galima gauti 27200 mAh talpą, kurios užtektų maždaug 10 telefono įkrovimų, o tai jau visai rimta. Tik tokie elementai kainuoja apie 10 eurų už vieną… gan brangoka…

Eidamas į Lemoną pirkti elementų nusinešiau ir dėžutę – norėjau vietoje išbandyti elementus, kad nepasikartotų pirmojo powebanko istorija. Pasirinkau 2200 mAh talpos elementus, kaip tyčia buvo likę paskutiniai 8. Sudėjau juos į dėžutę, prijungiau telefoną, baterija pradėjo įsikraudinėti… ir tik telefono ekranas išsijungė, krovimasis iš karto pasibaigė. Paprašiau pardavėjo patikrinti elementus, tačiau visi buvo geri… nežinau kur čia problema, nes namuose dėžutę išbandžiau su keletu mažos talpos elementų ir viskas veikė kuo puikiausiai.

Namuose prisiminiau, kad turiu seną ir nebereikalingą laptopą, kurio bateriją gal dar galima bus panaudoti. Nes numirus baterijai nevisi elementai gali būti nusibaigę… Bet ir šis variantas netiko, nes baterijos pradžiai nenorėjo įsikrauti, kai kelintu bandymu įkrovimas pasiekė 100%, prijungiau telefoną, įkrovimo lygis iš karto krito iki 40%, ir labai sparčiai krito žemyn.

Todėl teko grįžti prie Aliexpress. Ten suradau, kaip teigia gamintojas, originalius Samsung pagamintus, 2600 mAh  talpos elementus. Ilgai užtruko kol jas gavau. Sudėjęs juos į dėžutę prijungiau įkroviklį ir pradėjau įkraudinėti.  Pasiekus 100% atjungiau ir pamačiau, kad power bankas neveikia. Bandžiau įkraudinėti dar kelis kartus, bet atjungus nuo tinklo bankas neveikdavo… Jau maniau, kad kinietis įkišo blogas baterijas, bet patikrinus testeriu įtampa buvo tokia, kokia ir turėtų būti.

20160409_112528

Pasirodo, kad buvo blogai prilituota tą geležėlė, kur baterijos remiasi savo minusu (ta vieta kur prie B-). Ji buvo atšokusi nuo mikroschemos. Prilitavus, viskas veikė puikiai.

Na, o išbandžius šį Power banką apsidžiaugiau. Visai neblogas reikalas gavosi. Telefoną su įjungtu muzikos grotuvu ir Endomondo jis nuo 28% iki 78% įkrovė pats prarasdamas tik ~10%.

5 komentarai apie “Jei norit tikrai talpaus power bank’o”

  1. Gal galima butu pavogti jusu pastangu ir laiko, bei suzinoti Selleri, is kurio Aliexpress’e emet akumuliatorius?

    Atsakyti
  2. Nematuok aparato talpumo jo rodomais procentais. Turėjau kelis įrenginius, kurie praranda kelis % baterijos per valandą ir likusius >90% per pusvalandį. Realiai 1.5val darbo, o taikant „per valandą išsikrovė 5%” laiko nerealiai – kone visą parą.

    Prisidedu prie Atavar prašymo.

    Atsakyti

Parašykite komentarą