Ar juokas tikrai gamina vitaminą C?

„Juokas – dalykas rimtas” – sako vienas Lietuvos humoristas. Tikriausiai, jis taip sako, nes mano, kad daug juokiantis galima pasigaminti vitamino C tiek, kad visai žiemai užteks nuo ligų apsisaugoti. Nors iš tiesų, gal ir ne dėl to tas humoristas taip kalba apie juoką, bet pasakymas, kad juokas gamina vitaminą C, vis dėlto egzistuoja. Tačiau ar tikrai taip yra? ar tikrai juokiantis žmogaus organizmas gauna vitamino C?

Vitaminus galime gauti dviem būdais – su maistu arba kai kuriuos vitaminus organizmas gali pasigaminti ir pats. Pats organizmas pasigamina nedaug vitaminų, pagrindiai – D, K, B12 ir H.

Vitaminas C (askorbo rūgštis) yra gaunamas tik su maistu – daugiausia vaisiais ir daržovėmis. Jo daug turi erškėtuogės, šaltalankiai, juodieji serbentai, saldžiosios paprikos, kopūstai, citrusiniai vaisiai, braškės, pomidorai, yra net ir bulvėse.

Tačiau kodėl egzistuoja toks posakis? Na, jis nėra visiškai iš piršto laužtas. Vitaminas C reikalingas stiprinti imunitetą, o patiriant stresą žmogaus imunitetas silpnėja. Taip yra dėl to, nes stresinėse situacijose žmogaus organizmas sunaudoja daugiau vitamino C nei įprastai. Būdami geros nuotaikos męs „taupome” vitaminą C.

Taigi būkime visada linksmi, valgykime daug vaisių ir daržovių, ir vitamino C visada turėsime pakankamai.

0 komentarų apie “Ar juokas tikrai gamina vitaminą C?”

Parašykite komentarą