Elektromobilio Nissan LEAF testavimas (video)

Mano darbovietė jau kurį laiką turi išsinuomojusi elektromobilį Nissan LEAF. Šis elektromobilis yra bandomas ir tikrinamas įvairiose situacijose – inžinieriai su juo važinėja atlikti savo kasdienių darbų, vadovai į susitikimus su juo važiuoja ir pan. Taip pat išbandyti šią, Lietuvos keliams dar retą, transporto priemonę gali ir kiti darbuotojai, kurių darbas nesusijęs su važinėjimu pas klientus ar į susitikimus. Taigi, aš šia galimybe ir pasinaudojau.

Pradžiai truputis informacijos apie Nissan LEAF elektromobilį: Akumuliatorius, kurio talpa yra 24 kWh, įkraunamas 6,6 kW įkrovikliu vos per 4 valandas, 3,6 kW įkrovikliu per 8, o iš buitinio tinklo nuo 10 iki 12 valandų. Gamintojas nurodo, kad kaskart įkrovus akumuliatorių galima nuvažiuoti iki 199 kilometrų, tačiau kolegoms darbe yra pavykę perkopti 200 kilometrų ribą. Vasarą naudojant kondicionierių, o žiemą šildant saloną šildytuvu, nuvažiuojamas atstumas, suprantama, sumažėja. Važiuoti šiuo elektromobiliu yra maždaug 4,5 karto pigiau nei įprastu.

20150305_141745

Atsisėdus elektromobilyje į vairuotojo vietą apima įdomus jausmas. Elektromobilyje nėra įprasto rankinio stabdžio – jį atstoja svirtis, kurią reikia nuspausti koja; bėgiai jungiami maža svirtele ir jie yra tik du „pirmyn” ir „atgal”, taip pat yra stovėjimo rėžimas, kuris įjungiamas mygtuku; užvesti varikliui nereikia raktelio – pakanka su savimi turėti pultelį (kaip signalizacijos) ir paspausti užvedimo mygtuką.

Jau važiavę elektromobiliu man pasakojo, kad važiuojant salone labai tylu. Na, iš tiesų nėra visai taip. Tylu tik važiuojant lėtai, tačiau labiau paspaudus akseleratorių girdisi tylus variklio ūžimas, panašiai kaip ir bet kokiame naujesniame automobilyje, taip pat dar prisideda padangų skleidžiamas triukšmas. Stebint atvažiuojantį elektromobilį iš tolo, girdisi tik padangų keliamas triukšmas, susidaro įspūdis, kad jis tik rieda, tačiau privažiavus arčiau šioks toks variklio ūžimas girdimas. Garsas primena ventiliatoriaus ūžimą.

20150305_142838
Kas slepiasi po kapotu

Vairuoti elektromobilį labai patogu, įsibėgėja labai greitai. Turi du važiavimo rėžimus: ECO – lėtesniems pasivažinėjimams po miestą taupant energiją ir įprastą norit važiuoti greičiau. Važiuojant automobiliu su automatine pavarų dėže girdisi pavarų perjunginėjimas, važiuojant elektromobiliu nieko panašaus nepajusi – jis tiesiog greitėja.

Nors ir labai malonu vairuoti Nissan LEAF, tačiau mano manymu elektromobilių modeliai turėtų būti kitokie – kompaktiškesni. Elektromobilis, dėl palyginti nedaug leidžiančio nuvažiuoti akumuliatoriaus yra daugiau miesto mašina, o Nissan LEAF dėl savo formų ne itin patogus mieste. Bent jau man, mieste važinėti norėtųsi su smulkesniu automobiliu. Elektromobilis SMART būtų tobulas pasirinkimas.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_D5bT8AkeTA?rel=0]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fvpP2nS5eA8?rel=0]

Parašykite komentarą