Esu geras arba kaulų čiulpų donorystė

20140925_151008

Jau gal metai, maždaug nuo tada, kai pirmą kartą apsilankiau Nacionaliniame kraujo centre, galvoju užsiregistruoti ir kaulų čiulpų donoru. Kadangi Santariškių klinikų kraujo centras dirba tik iki 16.00 val. tai atvykti į jį galėjau tik atostogaudamas.

Atvykus į kraujo centrą mane pasitiko minia kraujo donorų. Tikriausia, dėl vakarykščio TV3 televizijos pranešimo apie tai, kad katastrofiškai trūksta kraujo, žmonės subėgo papildyti kraujo atsargų. Nors donorų iš pažiūros ir netrūko, tačiau registratūroje kraujo paprašė ir manęs. Deja, bet teko šio malonumo atsisakyti, nes 2 mėnesiai nuo paskutinio mano donavimo dar nėra praėję.

Kaip ir NKC čia vėl teko pildyt, panašią anketą, apie tai ar esu sveikas, ar nesirgau jokiomis kepenų ligomis ir t.t. vienintelė paguoda ta, kad anketa turi daug mažiau klausimų. Didesnis dėmesys anketoje yra skiriamas kontaktiniams duomenims – jų reikia nurodyt kuo daugiau. Kadangi kaulų čiulpų gali prireikti ir po 30 metų, svarbu kraujo centrui visada pranešti apie pasikeitusią gyvenamą vietą, telefono numerį arba el. paštą.

Užpildžius anketą, mane apdovanojo mėtiniais saldainiais ir juostele raktams. Dovanų lentynos neteko pamatyt, tačiau tai ką gavau aš, tikriausia, skirta tik kaulų čiulpų donorams, kraujo donorai gauna kažką kitą. Labai greitai buvau pakviestas į šalia esantį kambarėlį, kur iš manęs paėmė kelias ampules kraujo. Tikėjausi dar kažko, bet daktarė pasakė: „- Viskas, gali eit”. Galvojau tyrimai užtruks ilgiau, nemaniau, kad procedūra bus tokia trumpa.

Taigi, jei manote, kad kraujo donorystė ne jums, nes bijote, manote, kad davę kraujo numirsite, ar esate prisigalvoję dar kažkokių nesąmonių, tai galite užsiregistruoti bent kaulų čiulpų donorais, tai taip pat yra galimybė išgelbėti gyvybę.

0 komentarų apie “Esu geras arba kaulų čiulpų donorystė”

Parašykite komentarą