Įdiegiau duombazę į Raspberry pi

Taigi pagaliau pavyko į savo Raspberry’iuką įdiegti duomenų bazę, kurios labai norėjau jau ilgą laiką. Kam man to reikėjo? esu ir rašęs ir keletą video ta tema į savo youtube kanalą nufilmavęs. Žodžiu, seku savo finansus PowerBi dashboarde, jis visus duomenis ima iš excel failų. Exceliai dashboardą labai apkrauna, jis stringa, ilgai naujinasi. Iš duombazių duomenis jam lengviau pasiimti (plius dar gali prisidaryti visokių viewų, kad pačiam pbi mažiau veiksmų būtų), todėl ir norėjau visus duomenis į duombazę sukišti, kad mažiau apkrovos PowerBi ir mano MiniPC gautų.

Nesu labai išprusęs duombazių reikaluose, tai nežinau kokią ten būtų buvę geriausia diegti, bet internete gal daugiausia žmonės rekomendavo diegti MariaDB, nes nemokma ir funkcionali. Realiai man to funkcionalumo daug nereikia, svarbu, kad Pythonas ir PowerBi turėtų connectorius, ir kad duomenis laikytų 🙂

Visas susidiegimas yra paprastas ir ne kartą jau buvau tą padaręs, tik susidurdavau su problema, kad DBeaver’is (toks tools’as duombazės administravimui), niekaip negalėjo prie jos prisijungti. Pradžioje maniau, kad čia SSH problema, nes prie pačio Raspberrio reikia jungtis per jį, bet pasirodo, kad viskas buvo daug paprasčiau. Tai dabar nuo pradžių.

Pirmiausia reikia į mikro SD kortelę įsidiegti Raspberry OS, rekomenduoju diegti begalvį (be interface), nes kam apkrauti Raspberry dalykais, kurių nenaudosim.

Tada dedam SD į Raspberry, jį įjungiam ir per SSH prisijungiam (kaip tą padaryti esu ne kartą rodęs savo youtube kanale).

Kai jau prisijungėm vedam tokias komandas:

sudo apt update

sudo apt upgrade

Realiai šios dvi komandos kaip ir nebūtinos, nors visada rekomenduojamos…. ok, diegiam MariaDB:

sudo apt install mariadb-server

Šiek tiek palaukiam kol susidiegia, tas neturi užtrukti labai ilgai. Kai servakas jau sudiegtas, kuriam duombazę ir user’į:

CREATE DATABASE duombazė_db;

CREATE USER 'user'@'%' IDENTIFIED BY 'Password123';

GRANT ALL PRIVILEGES ON duombazė_db.* TO 'user'@'%';

ir tą padarius galima įrašyti quit ir išeti.

Dabar reikia duombazę apsaugoti. Čia vėl viskas paprasta:

sudo mariadb-secure-installation

Tada pamatysit dayg teksto ir kai kur reikės pasirinkti Yes arba No:, tai čia pažymiu tuos momentus:

Switch to unix_socket authentication [Y/n] n
Change the root password? [Y/n] Y
Remove anonymous users? [Y/n] Y
Disallow root login remotely? [Y/n] Y
Remove test database and access to it? [Y/n] Y
Reload privilege tables now? [Y/n] Y

Dabar reikia leisti nuotolinius prisijungimus prie duombazės. Įvedam:

sudo nano /etc/mysql/mariadb.conf.d/50-server.cnf

Ten reikia susirasti eilutę bind-address = 127.0.0.1 ir prieš ją padėti #, žodžiu, užkomentuoti. Tada tiesiog išsaugoti pakeitimus ir uždaryti editorių.

Kur buvau užstrigęs

Šitą duombazę buvau susidiegęs ne kartą. Bet niekaip man prie jos prisijungti nepavykdavo. Tai šita dalyką išsprendžiau gan paprastai. Tereikėjo pasikeisti duombazės naudojamą portą. Originaliai naudojamas portas yra 3306, aš pasikeičiau 8457. Galima ir į kitokį.

Portą pakeisti reikia taip. Į terminalą susivedam:

sudo nano /etc/mysql/my.cnf

Ten susirandam eilutę

port = 3306

ir pakeičiam į

port = 8457

Tada išsaugom pakeitimus ir parestartinam serverį:

sudo service mysql restart

Nu va ir viskas, dabar jau galima eiti į DBeaverį, susirasti MariaDB Connectorių suvesti Raspberio IP kaip serverio host name, pakeisti nurodytą portą, įvesti username ir password, bei spausti Test Connection… nu ir toliau jau kaip ir viskas aišku turėtų būti. O jei neaišku, tai klauskit komentaruose.

Parašykite komentarą