Garmin Fenix 6x Pro – treneris ir šturmanas

Išmaniųjų prietaisų ant rankos turėjau iš tiesų nemažai. Viskas prasidėjo dar 2014 metais nuo kažkokio, galima sakyti noname gamintojo Vidonn X5 apyrankės, kuri nei rodė kažką gero, nei kokybiška buvo – užsilenkė po kelių mėnesių naudojimo. Tada sekė Mi Band 1S HR – be ekrano, bet jau su pulsometru. Po to – Mi Band 2, ir su pulsometru ir ekranu ir buvo gana nebrangi. Tada supratau, kad man norisi kažko daugiau, nei tik mažo nespalvoto ekrano, todėl nusipirkau Samsung Gear Fit2. Vėliau pamaniau, kad ant rankos man jau reikalinga nebe apyrankė, o laikrodis, todėl vėl grįžau prie Xiaomi ir nusipirkau Amazfit Stratos. Pasinaudojus juo, kurį laiką, man pritrūko funkcionalumo, todėl ir vėl pasirinkau Samsung produktą – Galaxy Watch Active. Galaxy Watch Active buvo puikus laikrodis, tačiau mano rankai kiek per mažas, norėjosi ir didesnio ekrano. Tokį turėjo Galaxy Watch Active2, tačiau Samsung laikrodžiai šio įrašo rašymo metu, turi vieną, man didelį trūkumą – nėra legalios galimybės Lietuvoje susimokėti juo už pirkinius, t.y. neveikia Samsung Pay.

Praėjus dviem metams naudojimosi Samsung laikrodžiu, atėjo laikas pakeisti ir jį. Užsimaniau laikrodžio didesniu ekranu, tikslesniais jutikliais, ir žinoma – su mobiliųjų mokėjimų galimybe. Čia kilo klausimas ką rinktis…? Samsung šių metų antrą ketvirtį planuoja išleisti du išmaniuosius laikrodžius, kurie turėtų būti nebe su Tizen, o su Android Wear operacine sistema, kurioje teoriškai galėtų veikti ir Google Pay. Bet kas ten žino, kaip bus iš tikrųjų…? O ir laukti ilgai man nesinorėjo. Kitą vertus Samsung laikrodžiai orientuoti į vidutiniškai aktyvius žmones (tokius kaip aš 😀 ), bet aš norėjau rimtesnio, tikslesnio įrenginio, todėl pradėjau rinktis kito gamintojo laikrodį.

Galvoje sukosi du gamintojai Garmin ir Suunto. Suunto – ankščiau man buvo toks visai negirdėtas gamintojas. Tačiau ši Suomių įmonė yra viena iš žinomiausių sportinių laikrodžių gamintojų. Kiek pavyko išsiaiškinti, tai Sunnto turi tik vieną laikrodį su mobiliųjų mokėjimų galimybe – Suunto 7. Tačiau jis yra varomas Android WearOS ir yra labiau išmanus, o ne sportinis laikrodis. Vienas Youtube apžvalgininkas įvardijo, kad tai yra geriausias išmanus laikrodis, kokį yra sukūrę Suunto, tačiau blogiausias sportinis. Toks variantas man netiko, todėl atsigręžiau į Garmin.

Iki tol su Garmin laikrodžiais nebuvau susipažinęs, todėl rinktis buvo sunkoka… Forerunner nesirinkau, nes man iš karto jie pasirodė skirti bėgikams, o bėgti aš nelabai mėgstu… Kita gal tokia populiaresnė serija buvo Fenix. Ją man parekomendavo vienas žmogus, vienoje Facebook grupėje. Fenix 6X Pro kaip tik ir buvo su didžiausiu šios serijos ekranu, su atsiskaitymų galimybe, ir su stipria baterija.

Dizainas

Žiūrint į laikrodžio išvaizdą, man iš karto vaizduotėje formuojasi vaizdas, kad jį nešioja žmogus, einantis per kalnus, per purvus, per visokias bekeles ir pan. Na, jis iš karto sukuria tokio rimto, tvirto laikrodžio įspūdį, kuris skirtas tikrai ne ofisiniam planktonui.

Kaip nurodo gamintojas, laikrodžio korpusas (47 x 47 x 14,70 mm) pagamintas iš nerūdijančio plieno, o 33,02 mm skersmens ekraną saugo „Corning® Gorilla® Glass DX“ stiklas (yra versija su safyru). Ekranas labai primena ankščiau turėto Stratos laikrodžio ekraną, t.y. informacija jame matoma nuolatos, nereikia papildomai įjungti.

Nežinau ar laikrodį galima vadinti sunkiu… Nors jis sveria 83 g, bet ant rankos jo svoris, bent jau man, visai nesijaučia.

Ankstesni mano laikrodžiai turėdavo kažkurią IPX atsparumo klasę, šis turi 10 ATM, kas reiškia, kad atlaiko slėgį, kuris atitinka panėrus į 100 metrų gylį. Taigi Lietuvoje nėra tokio ežero, į kurį neriant, naras turėtų nusiimti šį laikrodį ir palikti krante (Giliausias Lietuvos ežeras Tauragnas – 60,5 m gylio).

Laikrodžio funkcijų valdymui, korpuse skirti 5 metaliniai mygtukai. Spaudosi jie kietai, bet nesunkiai, todėl atsitiktinio paspaudimo tikimybė labai maža. Ir taip, visos laikrodžio funkcijos valdomos tik šiais mygtukais, ekranas nėra jautrus lietimui ar spaudimui, kas man kiek neįprasta, tačiau šios funkcijos visiškai netrūksta.

Jutikliai

Laikrodis pilnas įvairių jutiklių. Vien navigacijai skirti trys – GPS, Glonass ir Galileo. Bet to ir galima tikėtis iš Garmin laikrodžio, juk šio gamintojo specializacija ir yra navigacijos prietaisų kūrimas. Taip pat laikrodyje yra akselerometras, barometrinis aukštimatis, termometras, kompasas, giroskopas, puls. oksimetras, širdies ritmo matuoklis, Wi-Fi, Bluetooth…

Kol buvau nepasidomėjęs Fenix laikrodžiais, maniau, kad tai yra tiesiog sportiniai laikrodžiai su ribotomis funkcijomis. Todėl mane nustebino, kai sužinojau, kad į juos galima diegti appsus, parsisiųsti ciferblatus ir pan. Connect IQ appse galima rasti ir Spotify, ir Deezer, ir nemažai kitų programėlių.

Baterija

Gamintojo teigimu, jei Fenix 6X Pro naudosime tik išmaniojo laikrodžio režimu, tai baterija turėtų gyvuoti iki 14 dienų, GPS režimu iki 36 valandų, GPS ir muzikos iki 10 valandų. Maksimalus baterijos veikimo laikas GPS režimu iki 72 valandų, o įjungus baterijos taupymo režimą – iki 48 dienų.

Mano pavyzdys toks: per 8 dienas laikrodžio baterija nuo 100% nukrito iki 10%. Per šį laiką buvo 4 valandos GPS režimo, na ir žinoma daug visokių paspaudinėjimų, funkcijų tikrinimų ir pan. Tiesa, visi jutikliai (išskyrus Wi-Fi) taip pat įjungti.

Kas įdomiausia

Laikrodis su telefonu bendrauja per Garmin Connect appsą pasitelkiant Bluetooth. Tačiau sinchronizavus viską telefone, informaciją galima peržiūrėti ir kompiuterio naršyklėje connect.garmin.com tinklalapyje. Čia pamatyti galima daugybę informacijos, dauguma yra analogiška kitiems laikrodžiams, kaip miego kokybė, stresas ir t.t. Tačiau yra ir įdomesnių – pvz. Kūno baterija.

Kūno baterija

Ji parodo, kaip gerai pailsi naktį, ir kiek energijos išnaudoji per dieną. Pasirodo, kad pilnai savo bateriją įkraunu tik savaitgalį, kai galiu miegoti tiek kiek noriu. Aišku, darbo dieną nuėjęs miegoti ankščiau, pasiekčiau tą patį rezultatą.

Live track

Pradėjus kokią nors treniruotę, yra sugeneruojama nuoroda, ir el. paštu automatiškai nusiunčiama iš anksto sudarytam draugų sąrašui. Jie paspaudę ją, gali realiu laiku stebėti tavo trasą žemėlapyje. Yra galimybė realaus laiko trasą sinchronizuoti su Strava, tik tam reikia Stravos Premium narystę turėti.

Patarimai po sporto

Pabaigus treniruotę laikrodis informuoja kiek laiko po jos reikėtų pailsėti ir nesportuoti.

Garmin Pay

Su nekantrumu laukiu kol galiausiai galėsiu atsiskaityti parduotuvėje laikrodžiu, ir pagaliau tą galiu. Į Garmin Pay palaiko Swedbank, Revolut ir Curve, todėl be problemų galima prisidėti šias tris korteles. Kortelės pridedamos per appsą telefone. Man pridėjus pirmąją kortelę ji, nesisinchronizavo su laikrodžiu, ir teko jį restartinti. Tačiau visos kitos atsirado iškarto, kai tik pridėdavau jas appse.

Pats atsiskaitymas laikrodyje vyksta gan paprastai – per meniu atsidarius Garmin Pay appsą, reikia suvesti nusistatytą PIN kodą ir tada priglausti laikrodį prie mokėjimo aparato. PIN kodą reikia įvesti kartą per parą, arba tuo atveju jeigu nusiimi ir vėl užsidedi laikrodį.

Tai šiaip visai patogus atsiskaitymo būdas. Dar galėtų sugalvoti kaip nuolaidų korteles į laikrodį perkelti, nes dabar kai kuriais atvejais, vis tiek tenka traukti telefoną iš kišenės.

Apibendrinant

Įsijungus laikrodį nustebino dar ir tai, kad jis pilnai palaiko lietuvių kalbą – ir apsas sulietuvintas ir paties laikrodžio meniu. Su anglų kalba čia problemų nebūtų, bet man visada maloniau matyti tekstus ir užrašus gimtąja kalba.

Taip pat nustebino, kiek daug laisvės suteikia gamintojas norintiems laikrodį prisitaikyti pagal savo poreikius. Pvz, paėmus kokį nors laikrodžio ciferblatą, jame gali pasikeisti kiekvieną elementą. Pasirinkus treniruotę, galima keisti skydelių šablonų informaciją taip kaip nori, nereikalingus rodiklius gali išmesti, norimus prisidėti, jų pasiūlymas tikrai platus.

Laikrodyje yra įkelti Europos žemėlapiai, slidinėjimo kurortų ir taip pat GARMINdviračių žemėlapiai.

Na, ir pasakysiu savo standartinę frazę, kurią sakau, tikriausiai, kiekvieną kartą, įsigijęs naują laikrodį – „Tai geriausias iki šiol turėtas mano laikrodis” 🙂 .

1 komentaras apie “Garmin Fenix 6x Pro – treneris ir šturmanas”

Parašykite komentarą