Masonai, kas jie tokie?

masonai

Apie masonus kažkokių mitų, manau, visi esame girdėję, tačiau kažko konkretaus niekas negalėtume pasakyti. Kai bandžiau klausti draugų nuomonės apie juos, tai girdėjau įvairių versijų ir įdomiausia buvo ta, kad tai apeigų metu kraują geriantys vampyrai. Kol neperskaičiau Dan Brown knygos „Prarastas simbolis”, tai ir aš nieko konkretaus apie juos nežinojau. Tačiau Dan Brown knygoje tiek įdomių dalykų perskaičiau, kad dar nebaigęs jos skaityti pradėjau domėtis šia brolija.

Truputis istorijos…

pentagram-ornateMasonai, kitaip dar vadinami „Laisvaisiais mūrininkais” atsirado 1717 m. Londono smuklėje „Žąsis ir keptuvė”, kur susikūrė pirmoji pasaulyje Didžioji ložė. Iš Britanijos masonai paplito po Prancūziją ir Ameriką. Teigiama, kad masonų idėjos įtakojo Amerikos, o vėliau ir Prancūzijos, revoliucijas. Benjaminas Franklinas, rėmęs Amerikos revoliuciją buvo masonas, taip pat kaip ir Amerikos prezidentai George Washingtonas, James Madison bei James Monroe.

Lietuvoje, masonai įsikūrė gan greitai 1776 m. tuometinės Prūsijos teritorijoje, Klaipėdoje. Garsiausi masonai Lietuvoje – Mykolas Romeris, Laurynas Stuoka Gucevičius, Valdas Adamkus… Teko kažkur skaityti, kad ir Artūras Zuokas, bet čia gal toks ne visai patvirtintas faktas.

Santykis su religija

Vienas iš pagrindinių reikalavimų norint tapti masonu yra tikėjimas Aukščiausiąja Būtybe. Ir nesvarbu kokį tikėjimą išpažįsti – masonu gali būti bet kurio tikėjimo žmogus – katalikas, musulmonas ir t.t. Ir nors tikėjimas laisvajam mūrininkui yra būtinas, bet religija ir masonystė nelabai draugauja. Praėjus keliems dešimtmečiams po įsikūrimo jau 1738 bei 1751 metais pasirodė pirmieji Popiežiaus laiškai smerkiantys masonus. Taip yra dėl to, kad Katalikų Bažnyčia suvokia masonų organizaciją kaip atskirą religiją, todėl tapti masonu draudžia. Bažnyčia argumentuoja tuo, kad šis ordinas turi šventyklas (susirinkimų vietas), moralinį kodeksą, pamaldas, ceremonijų drabužius, švenčių dienas, hierarchiją, įšventinimo į narius ir laidojimo ritualus.

Beje, nors kai kuriose musulmoniškose šalyse yra masonų ložių, tačiau musulmonai šiai organizacijai priešinasi. Islamas teigia, kad tapęs laisvuoju mūrininku asmuo tampa kitatikiu, o masonų ordiną laiko vakarietišku kūriniu, kuris nukreiptas prieš islamą.

Patys masonai neigia, kad masonystė religija, susirinkimuose jie netgi stengiasi nediskutuoti apie tikėjimą. Kiekvienam žmogui masonystė yra tik kaip priedas prie jau išpažįstamos religijos. Beje, susirinkimuose jie vengia temų ne tik apie tikėjimą, bet ir apie politiką, nes šios temos skaldo žmones.

Kaip tampama masonu

masonai-370x270Norint tapti masonu reikia gauti ložės nario rekomendaciją. Bėda tik ta, kad žmonės nesiskelbia esantys masonais. Todėl, tikriausiai, kol koks nors masonas tavęs nepakviečia prisijungti, tai šios organizacijos nariu ir netapsi. Taigi gavus vieno nario rekomendaciją, kiti masonų ložės nariai turi vienbalsiai pritarti naujoko kandidatūrai.

Tampant masonu yra pereinami trys priėmimo ritualo lygmenys: pradedančiojo, brolijos nario, masono-mokytojo. Trečio lygmens pasiekimas gali užtrukti įvairiai. Pvz.: JAV gali būti pasiektas per kelis mėnesius, o Didžiojoje Britanijoje per trejus metus.

Tradiciškai laisvųjų mūrininkų organizacija kilo iš Europos mūrininkų gildijų, todėl tai vyrų organizacija ir moterų į savo gretas jie, paprastai, nepriima. Nors teko skaityti, kad yra ir moterų ir netgi mišrių ložių.

Pagrindiniai principai

Pagrindiniai masonų principai yra: broliška meilė, tolerancija, pagarba, geranoriškumas (ypač brolijos nariams), filantropija. Masonai taip pat propaguoja humanistines nuostatas – žmonių laisvę ir lygybę, asmenybės tobulėjimą, tautų brolystę, religinę toleranciją. Sakoma, jog masonai priima gerus žmones ir padaro juos dar geresniais.

Simboliai

dolerisVienas pagrindinių masonų simbolių – piramidė, kurios viršūnė yra atskirta ir joje pavaizduota „visa matanti akis”. Šalia piramidės du užrašai: Annuit coeptis (Jis [Dievas] pritaria [mūsų sumanymams]) ir Novus Ordo Seclorum (Naujoji pasaulinė tvarka). Šį simbolį galima rasti ant vieno dolerio kupiūros.

Neužmirštuolė taip pat masonų simbolis. II pasaulinio karo metais masonai buvo persekiojami, todėl neužmirštuolės simbolį naudojo kaip ženklą, pagal kurį galėjo atskirti vieni kitus.  Vėliau viso pasaulio laisvieji mūrininkai šį Neužmirštuolės ženklą naudojo kaip pagarbos ženklą vokiečių nacių nužudytiems šimtams tūkstančių masonų.

Šiaip simbolių masonai turi daug, tai ir penkiakampė žvaigždė, ir pentagrama… Yra ir mūrininkiją tiesiogiai simbolizuojančių ženklų, tai mentė (mūrininko įrankis skiediniui krėsti), 24 colių matuoklė, kūjis, gulsčiukas (simbolizuoja, kad visi brolijos nariai yra lygūs)…

Įdomu tai, kad šių simbolių galime rasti visur Lietuvoje. Pvz. mano kaimo bažnyčioje galima rasti ant lubų nupieštą trikampį su „visa matančia akimi”. Kadangi Katedrą Vilniuje pastatė taip pat masonas (Laurynas Stuoka Gudzevičius), tai neabejoju, kad šių ženklų galima rasti ir ten.

P.S. Kurdamas šį įrašą radau Vilniuje veikiančios masonų ložės tinklalapį. Ten rastu el. pašto adresu nusiunčiau laišką su keletu klausimų. Deja atsakymo nesulaukiau.

0 komentarų apie “Masonai, kas jie tokie?”

  1. Valdas Adamkus masonas? Tikriausiai Dan Brown knygoje tai perskaitei? Šiaip Wiki nesiskaito kaip teisingas informacijos šaltinis. Aš sakyčiau, kad kai kurie žmonės kalba. Bet taip tiksliai kaip tu parašei, tai manau yra sąmokslo teorija.

    Atsakyti
  2. Ohoho. Ekspertai.eu. Čia tokio lygio portalas kaip ateiviai.lt (ui, neskaičiau tų ateivių, gal ten ir rimtas portalas, bet pavadinimas labai nerimtas). T.y. pilnas portalas sąmokslo teorijų. Kaip ten vadinasi? Bulvarinė skandalų spauda. Labai nemėgstu to portalo, labai daug melo ir rusiškos propogandos tenai. Aha, nesuklydai – rusiškos propogandos. Kalbama, kad juos finansuoja Rusija. Ir pilnai tikiu, nes mano žmona turėjo ryšių su ta chebra, tai kol atmušiau nuo jų. Mano žmona vieną dieną buvo pareiškusi, kad per Sausio 13 – ąją – gal ir tiesa, jog savi šaudė į savus. Įsivaizduok. Mano žmona. Kuri pati ten buvo, buvo sužeista, pati viską matė ir žino ir t.t.. Va, ką ta chebra daro. Tykiai kasasi po mūsų valstybės pamatais. Taigi dabar galiu absoliučiai teigti, kad ir dėl Adamkaus kaip masono yra propogandinis šmeižtas kaip prieš Lietuvos valstybės galvą, nes žinoma, jog liaudyje yra neigiama nuomonė apie masonus. Taigi jei paskleisim šlykštų melą, tai žmonės praras tikėjimą savo vadovais, savimi, savo valstybe, o tada ateis išgelbėtojas, šviesos angelas, visų dorybių įsikūnijimas – Motina Rusija. Fu.

    Atsakyti
    • Na, skaitydami mano įrašą žmonės neturi susidaryti blogos nuomonės apie masonus. Priešingai, nuomonė turėtų būti kaip tik gera. Ir Valdo Adamkaus įpaišymas tokiame kontekste jam ar jo vardui blogos įtakos nedaro.

      Atsakyti

Parašykite komentarą