Lambda zondas

Prieš kokią gerą savaitę automobilio panelėje pradėjo rodytis pranešimas, kad jau tuoj reikės keisti tepalus. Prieš perkant automobilį pardavėjas buvo nurodęs, kad pakeitė ir tepalo filtrą ir tepalus. Tai aš pasiskaičiavau, kad nuo to laiko nuvažiavau dar tik maždaug 2500 km.

Dar pasižiūrėjau, tepalas pakankamai šviesus, tikrai neatrodo, kad jį reikia keisti. Tai tiesiog nurresetinau tą taimerį. Dabar keisti reikės arba po metų arba po 13000 km. Bet turint omeny, kad važinėju aš tikrai nedaug, tai po metų, matyt ir keisiu, 13000 tikrai nespėsiu įsukt.

Bet maždaug tuo metu, kai pradėjo atsirasti šis pranešimas, įsijungė ir geltona variklio lemputė. Iki tol mano automobiliai buvo seni ir tokių mandrų funkcijų neturėjo, todėl pagalvojau, kad čia ta lemputė matyt ir reiškia, kad tepalus keisti laikas. Bet nuresetinus tepalo taimerį, ji vistiek liko degti. Pasidarė biškį neramu..

Pasigooglinau, ir sužinojau, kad geltona lemputė nebūtinai reiškia, kad jau kažkas rimto įvyko, ypač jei variklis dirba sklandžiai, nesumažėjo trauka ar neatsirado kažkokių kitų juntamų pokyčių.

Bet važinėti su tokiu įspėjimu nu jau tikrai neramu būtų. Ypač, turint omeny, kad ketvirtadienį laukia šiek tiek ilgesnė kelionė į pajūrį. Nefaina būtų sustoti kur autostradoje, geltonai lemputei pakeitus spalvą į raudoną…

Užsiregistravau į servisą. Šiaip visai patogus būdas registruotis per nevažiuoja.lt. Atvykstu sutartu laiku, mechaniko nėra. Skambinu, kažkaip nejungia… per tinklalapį parašau supportui, pasiūlo dar kartą paskambinti. Paskambinu dar kartą, atsiliepa mechanikas, maloniai paaiškina, kad biškį užmiršo, kad atvažiuos po 45 min. Sutinku palaukti.

Atvyksta, atsineša planšetę, prie OBD prijungia prijungia aparačiuką, praskenuoja mašiną, pasirodo, kad gali būti sugedęs labda zondo sensorius. Sako, jie yra du – vienas kainuoja apie 30 eurų, kitas kelis šimtus…

Klaidą išjungia, ir pasiūlo šiek tiek pavažinėti ir pasižiūrėti ar ji neįsijungia vėl. Pabandau – kaip ir tvarkoje. Tai šiuo metu kaip ir tvarkoje, tik jei įsijungtų vėl, tai tada jau reikėtų varyti į servisą ir tą sensorių pakeisti. O kol kas galima važinėti ramiai. Dėl šio gedimo, sakė, pavojaus varikliui nėra.

Paslaugos kaina – 15 eurų. Sako, gali susimokėti pavedimu grįžęs į namus, internete rasi rekvizitus 🙂 nu ok, taip ir padariau 🙂

2 komentarai apie “Lambda zondas”

  1. gali už kelis eurus aliexpress ar pan įsigyt „ELM327 OBD2 Bluetooth adapter” (nebent kažkoks mandresnis pas patį automobilis, reiktų pasitikrint ar tinka). Užsidegus lempelei įkiši į lizdą ir telefone pasižiūri kas nutiko. Tuomet registruojantis gali tiksliau nupasakot kas nutiko. Galima ir nuresettint pačiam, jei kažkas kaip pas patį nutinka..

    Atsakyti

Parašykite komentarą